Mănânci sau nu micul dejun înainte de antrenament dacă vrei să slăbești?

nov. 15, 2012 | 0 comments | Slabire, antrenament, dimineata, mic dejun

Atunci când vine vorba de reducerea procentului de grăsime și scădere în greutate, principalii factori luați în calcul sunt antrenamentul și alimentația, ambele având o valoare egală pentru a crește șansele de reușită.

Există o serie de controverse în această zonă. Una dintre ele a devenit deja clasică: dacă e bine să mănânci sau nu micul dejun înainte de antrenament atunci când vrei să slăbești. Mai științific spus: postul nocturn are capacitatea de a influența pozitiv scăderea în greutate stimulând activitatea lipolitică?

Mulți dintre cei care se antrenează dimineața și au în vedere și scăderea în greutate sunt tentați să sară peste micul dejun, în ideea că acest lucru îi va ajuta să își obțină mai rapid rezultatele.

Dacă lăsăm la o parte puțin problema scăderii în greutate și vorbim pur și simplu doar despre ideea de a mânca dimineața înainte de antrenament, răspunsul este doar unul – da, trebuie mâncat dimineața înainte de antrenament, indiferent cât de devreme este, indiferent dacă îți este foame sau nu. Organismul are nevoie de energie rapid disponibilă pentru efortul ce va urma (chiar dacă acesta este ușor… și chiar dacă nu faci un antrenament, ci doar mergi pe jos sau te deplasezi la muncă și faci ceva acolo…).

Cum rămâne însă cu situația în care unul din obiective (sau poate cel mai important) este scăderea în greutate?

Păi, să vorbim pe studii, nu pe păreri.

Este vorba de un studiu publicat in IJSNEM, în care autorii au urmărit să verifice diferențele privind metabolismul lipidic pe durata antrenamentului în două situații: pe nemâncate (post nocturn) și după micul dejun. Ei au comparat efectul asupra consumului de oxigen (VO2) și utilizarea substratului energetic, estimat prin rata de schimb ventilator (RER în engleză; este raportul intre VCO2 si VO2 – volumele de CO2 produs și O2 consumat). Participanții au fost bărbați tineri care au făcut același antrenament la intensitate moderată – 36 minute de antrenament cardio pe banda de alergat la 65% din frecvența cardiacă maximă, dimineața, fiecare în 2 secvențe în ordine aleatorie: test pe nemâncate și test după micul dejun. În ambele cazuri, ei au primit aceeași cantitate totală de hrană în următoarele 24 de ore după test.

S-a constatat că administrarea micului dejun a crescut semnificativ atât VO2, cât și RER (4.21 vs. 3.74 și 0.96 vs. 0.84). La 12 ore după antrenament, VO2 era încă mai mare la grupul ce a primit micul dejun, iar RER era semnificat scăzut, ceea indică o utilizare mai mare a grăsimilor ca substrat energetic. Diferențele erau încă semnificative după 24 de ore de la antrenament.

Concluzia autorilor a fost că atunci când se fac antrenamente de anduranță la intensitate moderată în scopul reducerii procentului de grăsime și a greutății totale, excluderea mesei de dinainte de antrenament nu amplifică utilizarea lipidelor ca susbtrat energetic, ba din contră.

Cu alte cuvinte, atunci când vrei să slăbești și te duci dimineața la antrenament, mănâncă micul dejun, pentru că asta te va ajuta să slăbești.

21 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.027 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.