Interviu despre vin si sanatate

oct. 12, 2012 | 0 comments | bucataria, interviu, nutritionist, sanatate, vin

Acest interviu a aparut in revista “Bucataria pentru toti”, numarul din octombrie (se gaseste la chioscuri):

De ce este vinul bun pentru organismul nostru? Ce calităţi (compozitie chimica) are şi în ce afecțiuni este recomandat? Este adevărat că vinul are propentru sanatate este un compus fenolic, resveratrolul, care se mai gaseste si in alte plante, insa in struguri prietati antivirale si anticancerigene?

Atunci cand ne gandim la vin si la struguri, principala substanta cu efecte benefice se afla intr-o concentratie mare. Alaturi de alte substante cu proprietati antioxidante, resveratrolul joaca un rol de preventie si stimulare a imunitatii, iar unele studii au aratat ca ar putea fi un element de protectie impotriva unor forme de cancer, cum ar fi cel de san.
Pe de alta parte, consumul regulat de vin, in doze optime, are capacitatea de preveni bolile cardiovasculare, datorita proprietatilor sale de normalizare a profilului lipidic si datorita faptului ca are in compozitie substante cu proprietati anticoagulate. Pe de alta parte, depasind cantitatile recomandate, vinul, ca orice alta bautura alcoolica, creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni.

Care este cel mai sănătos mod de a consuma vinul? Când, cât și cum trebuie să bem vin ca să beneficiem la maxim de proprietățile lui? Este adevărată vorba din popor conform căreia un pahar de vin roșu face minuni dacă este băut dimineața, pe stomacul gol?

Alcoolul irita mucoasa gastrica, asa ca nu pare deloc o idee buna sa consumam vin sau orice alta bautura cu alcool dimineata, pe stomacul gol. In plus, atunci cand este consumat fara sa fie asociat cu mancare, alcoolul ajunge mult mai rapid in sange si da acea senzatie de ameteala. Este de preferat sa consumam vinul la masa sau dupa masa. Cantitatea optima zilnica recomandata este de 150 ml pentru femei si 300 ml pentru barbati. S-a stabilit ca la aceste cantitati putem vorbi de beneficii, iar atunci cand consumul regulat este mai mare, incep sa apara problemele asociate abuzului de alcool. Consumul ocazional de alcool in cantitati mai mari poate eventual sa provoce probleme acute, de genul intoxicatiei cu alcool.

Multe meniuri se construiesc în tandemul mâncare – vin. Ce ne puteți spune despre obiceiul de a bea vin la masă? Este recomandat sau acceptat doar ocazional?

Obiceiul de a bea vin la masa, in cantitatile recomandate mai sus este creditat ca fiind unul benefic pentru sanatate. Vinul este un aliment si poate fi consumat in mod regulat, fara insa a fi obligatoriu in regimul alimentar (cum e cazul fructelor si legumelor, spre exemplu).

Studii internationale aprofundate au atestat faptul că francezii, deși mănâncă mai mult și mai gras decât alte popoare, au cele mai sănătoase inimi. Să fie din cauza obiceiului lor de a consuma vin la aproape fiecare masă? Cum stă România la acest capitol?

Asa-zis-ul „paradox francez” nu este explicat doar de consumul regulat de vin. Sunt mai multi factori care trebuie luati in calcul – cantitatea totala de grasimi pe care acestia o consuma, care nu este atat de mare pe cat pare la prima vedere, faptul ca in general francezii se feresc de fast food, mancaruri procesate, carbohidrati rafinati, sucuri, ritmicitatea meselor, atentia acordata actului alimentar, consumul mai mare de crusidati. Da, are si vinul rolul sau, insa nu este singurul element.
In Romania nu se respecta principiile amintite mai sus, iar consumul de alcool depaseste limitele admise ca fiind normale… asadar niciun paradox si o rata a mortalitatii prin boli cardiovasculare de peste 60%.

Pentru că este o băutură cu valențe nenumărate, unii nutritionisti afirma ca vinul poate fi folosit și în curele de slăbire. Puteți să ne dați un exemplu de astfel de dietă sau este doar o speculatie?

Nu se poate vorbi despre un ajutor real in curele de slabire. Vinul este totusi o sursa de calorii, iar dintre acesta o buna parte provin din alcool. Desi se pot crea diete in jurul oricarui aliment, si nu ma indoiesc ca undeva pe net veti putea gasi „cura de slabire cu vin”, acestea sunt doar inventii, fara nicio baza stiintifica. Multi pacienti ma intreaba daca pot sa consume vin in perioadele de scadere in greutate. Raspunsul este da, insa in cantitati mici, de genul 150-200 ml, de 1-2 ori pe saptamana, doar ca un moment de „premiere”.

Mihai Eminescu spunea: “Putin vin ascute mintea, prea mult o tocește.” Ne ajută vinul să avem o minte lucidă și calculată sau ne face mai visători, mai creativi și mai dezinhibați?

Consumul de alcool, indiferent daca provine din vin sau alta bautura exercita asupra organismului uman o serie de efecte fiziologice, care depind de cantitatea consumata. O cantitate foarte redusa poate sa dea o senzatie de energizare, de tonifiere, apoi prin cresterea cantitatii apare senzatia de dezinhibare, lejeritate, usoara euforie, insa incepe sa se reduca capacitatea de coordonare, atentie, memorare. Pe masura ce cantitatea de alcool consumat creste, declinul functiilor psihomotorii se adanceste.

Ce legătură este între vin și longevitate? De ce mulți bătrâni recomandă vinul ca secret al unei vârste înaintate și sănătoase?

Nu a putut fi dovedita stiintific vreo legatura intre consumul de vin si longevitate. Exista doar speculatii. Se presupune ca persoanele care se limiteaza la un consum moderat de vin (150-300 ml/zi) sunt genul care au grija si la alimentatie, fac miscare si in general au un stil de viata sanatos, ceea ce le reduce riscul aparitiei bolilor grave si le creste speranta de viata.

Este resveratrolul din sâmburii de struguri un leac anti-aging?

Resveratrolul se concentreaza in pielita boabelor de strugure si in mai mica cantitate in samburi. Este o substanta cu puternice proprietati antioxidante, ceea ce asigura protectia impotriva unor afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, insa nu se poate afirma ca intervine in vreun fel in incetinerea procesului de imbatranire, de aceea nu o putem credita ca fiind „leac anti-aging”.

Alb sau roșu? Care vin este mai bun pentru organism? Care este diferența esențială dintre ele?

Diferenta este data de soiul strugurilor din care sunt produse aceste vinuri. Vinurile rosii contin mai multi pigmenti colorati si o cantitate ceva mai mare de antioxidanti, totusi nu se poate afirma cu certitudine ca ar aduce beneficii semnificativ mai mari pentru sanatate fata de cele albe.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.048 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.