La MIB voi fi pacemaker

oct. 03, 2012 | 4 comments | alergare, maraton, mib 2012, pacemaker

Pacemaker, adica “facator de ritm” sau “tinator de ritm”. Asta pentru ca nu exista un termen romanesc adecvat, asa ca am adoptat si noi acest cuvant – pismeicar 😀

Ieri am luat decizia istorica sa alerg tot maratonul la MIB2012 si asta numai pentru ca m-a tentat foarte mult sa ma alatur echipei de pacemakeri initiata de Ro Club Maraton si mai ales de Gabi Solomon, cel care a venit cu ideea initiala. De obicei alerg semi la MIB, pentru ca incerc sa imi pastrez picioarele pentru curse lungi pe afara, insa m-am gandit ca ar fi frumos sa imi sarbatoresc al 20-lea maraton alergand alaturi de alti sportivi romani, dintre care unii vor fi la primul maraton.

Ce face un pacemaker?

Pe scurt – alearga cu un ritm constant, astfel incat sa termine cursa intr-un anumit timp. Eu voi fi in grupul de 4 ore si 30 de minute. Asta inseamna ca va trebui sa alerg cu o medie de 6:23 min/km. Pacemakerii sunt utili intr=o cursa pentru ca ii ajuta pe alti alergatori sa tina ritmul fara sa isi mai bata capul cu calcule, ceas etc. Pur si simplu trebuie sa alerge in ritmul celor din fata si au timpul final propus asigurat. La cateva curse am alergat si eu alaturi de grupurile formate in jurul pacemakerilor, e adevarat nu toata cursa, insa atat cat am stat cu ei mi-a fost util. Atunci cand alergi pe distante lungi, spre final intri intr-un soi de transa atunci cand esti obosit, dar alergi cu un grup. Parca te duce valul si mai uiti de oboseala, dureri, necazurile vietii… 😀

Ritmul la care va trebui sa alerg este cam cu un minut peste cel la care alerg eu de obicei. Deci va fi o provocare sa ma abtin sa nu o iau tare de la inceput. Partea buna este ca suntem trei pe timpul 4:30 asa ca ne vom tempera reciproc, daca va fi cazul. Adevarul este ca e obositor si sa alergi mult mai incet de cat esti obisnuit. Cred ca mi-ar fi fost greu sa alerg la 5 ore sau mai mult, pentru ca viteza ar fi aproape de cea a unui mers rapid, si nici nu mai stii daca sa adopti miscarile de alergare sau cele de mars.

Pozele din acest articol sunt facute la Stockholm in urma cu 3 ani. Pe stadionul unde se afla linia de sosire, in ziua de dinainte baloanele pacemakerilor asteptau cuminti. Ei au avut de la 3 ore la 5:30, din 15 in 15 minute. Noi vom avea de la 3:30 la 5, din 30 in 30 de minute. Este o evolutie fata de anii trecuti – la inceput nici nu se punea problema de pacemaker, iar anul trecut a exista doar o singura persoana la 4 ore (daca nu ma insel…). In alte tari exista pacemakeri “profesionisti”, in sensul ca sunt “inchiriati” pentru acest job la diverse curse (am cunoscut un italian care are o firma care ofera si astfel de servicii). La noi deocamdata este o actiune benevola. Ideea este ca toti cei care alearga un maraton au un target personal si nu multi sunt dispusi sa isi sacrifice cursa pentru a alerga la un ritm mai slab. Oricum, dintre pacemakerii de anul acesta, cei pe care ii cunosc, stiu ca nu se problema de “sacrificat”… E o actiune frumoasa si sa speram ca va fi vreme buna (adica nu prea calda, pentru ca voi termina maratonul la ora 14, deci daca vor fi 25-28 grade ca zilele acestea, probabil ca nu va fi foarte amuzant).

Pana la MIB ne vedem in standul Ro Club Maraton din Expo, in Piata Constitutiei, incepand de vineri dupa-amiaza!

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.581 ori.

Related Posts

Comments (4)

  1. Liviu
    octombrie 03, 2012

    felicitari pentru initiativa! — bravo si pentru jocul de cuvinte!
    Pacemaker vs. Peacemaker (peis vs/ piis ) > > ”controlor’ de Ritm / faurar de Pace…

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.