Daca va plac pisicile si cartile…

sept. 17, 2012 | 0 comments | carte, dewey, pisica, spencer

Daca va plac pisicile si cartile atunci ar trebui sa cititi “Dewey”, care a aparut si in limba romana la editura Humanitas. Cartea a fost bestseller New York Times si cea mai bine vanduta carte la Bookfest 2012.

Ca sa nu insel asteptarile cititorilor pretentiosi, trebuie spus ca nu e vorba de vreo capodopera literara, ci doar de o carte emotionanta si scrisa sincer. Si e vorba de o pisica, ceea ce pentru un “cat lover”, asa cum sunt si eu, s-ar putea sa fie suficient pentru a scoate din buzunar 29 de lei, cat costa cartea.

Povestea lui Dewey este una adevarata. El a devenit unul dintre cei mai populari si cunoscuti motani din lumea intreaga. Nu zbura, nu vorbea, nu facea calcule matematice. Practic nu facea nimic altceva decat face orice pisica obisnuita: dormea, manca, se juca. A, da, si inveselea orice fiinta umana cu care intra in contact. Pentru ca asta stiu cel mai bine pisicile sa faca. Cine a avut vreodata o pisica, imi va da dreptate.

Destinul lui a fost strans legat de cel al unui oras din Iowa, Spencer si mai ales de biblioteca acestui oras, unde a trait timp de 19 ani. A fost gasit intr-o zi geroasa de iarna, aruncat in cutia de recuperare a cartilor (un soi de tobogan metalic unde americanii puteau lasa cartile imprumutate de la biblioteca, pe durata week-end-ului). Sansa lui a fost ca bibliotecarii si in special Vicki Myron, autoarea cartii, sa il adopte imediat si sa ii ofere o viata buna.

Prezenta acestui motan in biblioteca din Spencer a devenit un element de atractie pentru cei din oras, apoi din alte state si chiar international. Fara un motiv anume, ci doar pentru ca exista acolo, pentru ca era frumos si prietenos cu toata lumea. S-au scris zeci de articole despre el, s-au facut emisiuni la radio si tv.

Dewey a murit in urma cu cativa ani si apoi Vicki a scris aceasta carte emotionanta despre el, despre viata ei si despre orasul Spencer. Asa ca daca va plac pisicile, cred ca merita sa cititi povestea lui Dewey (este chiar cel de pe coperta). Asa cum era de asteptat, exista si un site cu informatii despre el.




Acest articol a fost vizualizat de 1.236 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.