Stafidele – surse de energie în sporturile de anduranță

aug. 08, 2012 | 0 comments | alergare, anduranta, energie, stafide

Am mai scris cu ceva timp în urmă despre stafide, însă acum am găsit un studiu interesant, care se referă la sportul de anduranță. Noi am pus întotdeauna și stafide la punctele de alimentare la cursele organizate de club și s-au dovedit utile – sunt gustoase, se mestecă rapid și oferă energie, așa cum arată și acest studiu. În plus, aspect deloc neglijabil, sunt mai ieftine decât produsele comerciale create cu același scop.

Nu vreau să discreditez aceste produse sau sa le reduc valoarea, însă e bine de știut că există și alternative naturale cel puțin la fel de eficiente.

Potrivit unui articol publicat în Journal of The International Society of Sports Nutrition, consumul de stafide ar putea oferi aceleaşi beneficii ca şi “bomboanele” pentru sportivi (termenul în limba engleză este “sports chews” – practic sunt un fel de jeleuri sau bomboane moi, care se mestecă ușor și sunt concepute pentru a fi consumate rapid în timpul curselor de anduranță).

Cercetatorii au comparat efectele consumului suplimente nutritive (acele “bomboane”) şi stafide ca surse de carbohidraţi, asupra performanţei atletice în sporturi de anduranță, ca alergarea. Ei au suspus sportivii la trei trialuri randomizate,  cu o pauza de 7 zile între ele. 

Participanţii au fost împărțiți aleator în trei grupe și au primit fie stafide, fie bomboane sportive, fie apă.  La primul trial, ei au indus golirea rezervelor de glicogen printr-o alergare de 80 minute  la VO2 max 75% (adică intensitate crescută, dar nu maximală), urmată de o alergare de  5 km la viteză maximă.

Această probă a fost repetată încă de două ori, lăsând un interval de 7 zile între trialuri.

Rezultatele au aratat ca cei care au consumat stafide sau bomboane pentru sportivi au obținut, în medie, timpi cu 1 minut mai buni la proba de 5 km, comparativ cu cei care au băut doar apă. Cercetatorii au constatat, de asemenea, că stafidele şi bomboanele pentru sportivi au indus o rată de  oxidare a carbohidraților mai mare decât în cazul consumului de apă și atât. Vi se pare putin 1 minut? Ganditi-va la ce diferente infime s-au departajat castigatorii de la Olimpiada.

Performanțele la alergare au fost similare la grupurile care au consumat stafide sau bomboane, fără să existe diferențe semnificative la nivel gastrointestinal.

15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.379 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.