Nascuti pentru a alerga

iul. 23, 2012 | 2 comments | carte, nascuti pentru a alerga

Odata cu dezvoltarea aproape exploziva a pasiunii romanilor pentru alergare – crestere inregistrata in ultimii cativa ani, au inceput sa apara si fenomenele “colaterale” – siteuri, publicatii, carti, asta ca sa amintesc doar cateva. In primavara aceasta am aflat cu bucurie ca o editura noua (Preda Publishing) isi propune sa publice o serie de carti despre alergare si alte sporturi de anduranta, iar primul produs scos pe piata a fost cartea “Nascuti pentru a alerga. Tribul ascuns, ultra-alergatorii si cea mai frumoasa cursa pe care lume n-a vazut-o niciodata.”

Am citit pe nerasuflate acest roman. Il cumparasem in urma cu ceva timp si in limba engleza, dar am renuntat sa il citesc pentru ca mi-am dat seama ca nu stapanesc chiar atat de bine engleza literara incat sa inteleg toate subtilitatile si as fi pierdut din frumusetea acestui text captivant. “Nascuti pentru a alerga” este scrisa de un jurnalist american, Cristopher McDougall, coleg cu mine la Men’s Health editia americana ( 😀 ), pasionat de alergarea pe distante lungi, editor pentru Runner’s World si multe alte publicatii.

Romanul aduce in prim plan povestea unui trib de amerindieni, Tarahumara, oameni care exista de mii de ani in Mexic si care se pare ca traiesc reproducand (cel putin partial) stilul de viata preistoric. Ei au capacitatea uimitoare de a alerga sute de kilometri prin canioanele din Mexic, incaltati doar cu niste sandale primitive (o talpa legata cu un siret de glezna) si hranindu-se in principal cu fasole, porumb, grau, legume. Acesti indieni traiesc izolati de tot ce inseamna civilizatie, de care nu sunt interesati, perpetandu-si traditiile si credintele si ducand o viata linistita sau macar sa spunem lipsita de stresul, agitatia si bolile cu care ne confruntam noi, ceilalti.

Autorul ia contact cu acest trib de alergatori fantastici prin intermediul unui personaj-cheie, Caballo Blanco, un american care a renuntat la stilul de viata occidental si a inceput sa traiasca la fel ca Tarahumara si care are ambitia sa organizeze un ultramaraton in acea zona salbatica, aducand cei mai buni alergatori de curse extreme din SUA. Cristopher McDougall ii prezinta pe tot acestia dedicandu-le cate un capitol – fiecare dintre acestea fiind o particica fascinanta din intregul ce formeaza acest roman.

Insa nici povestea tribului Tarahumara, nici portretul lui Caballo Blanco si nici povestile celorlalti alergatori extremi si nici macar ultimul capitol care descrie cursa “pe care lumea n-a vazut-o niciodata” nu sunt cele mai interesante lucruri din aceasta carte. Cel putin in opinia mea – asta poate si pentru ca eu am o formatie ceva mai stiintifica si o aplecare catre aspectele de acest gen. Autorul reuseste sa puna cap la cap cateva teorii si studii extrem de interesante care vin ca argumente pentru afirmatia care da titlul cartii – “nascuti pentru a alerga”.

Desi pentru omul modern alergarea pare sa fie o corvoada sau oricum, o actiune complet facultativa, se pare ca datorita alergarii suntem astazi ceea ce suntem, adica oameni. Sigur, cineva din afara, care nu este pasionat de alergare, ar putea sa spuna ca asta e doar o manifestare a acelui sindrom cand devii prea obsedat de ceea ce te preocupa si incepi sa gasesti si sa fabrici argumente in favoarea ipotezelor tale, astfel incat sa te duca la concluzia dorita, in cazul nostru faptul ca alergarea este un element deosebit de important in evolutia noastra de la maimuta la om. Va sfatuiesc sa cititi cartea, pentru ca Cristopher McDougall argumenteaza mult mai bine decat as putea sa o fac eu.

Din experienta mea destul de putin semnificativa ca alergator pe distante lungi, pot sa spun faptul ca de multe ori am avut senzatia de intoarcere la origini atunci cand alergam cateva ore. Nu stiu sa explic de ce sau in ce fel, e doar un sentiment de impacare, de redescoperire. Stiu ca si altii au experimentat asta si cred ca e explicatia pentru “adictia” pe care ti-o da alergarea pe distante lungi.

Va recomand sa cititi aceasta carte, chiar daca nu sunteti pasionati de alergare – exista o sansa sa se trezeasca in voi interesul pentru aceasta activitate sau daca nu, macar va veti alege cu lectura unei carti foarte bine scrisa.

Ca sa va starnesc apetitul, va invit sa il urmariti  pe Cristopher McDougall la TEDx vorbind despre alergare. Nu va veti plictisi, promit.

Si pentru ca tot am vorbit de alergare pe distante lungi si experiente extreme, vreau sa felicit cativa prieteni ultra-maratonisti, care zilele trecute au incheiat a doua editie a Trans Romania Run, traversand in alergare de la nord-est la sud-vest Romania, 860 km parcursi in 14 zile, cu cate 60 km alergati pe zi, in aceasta perioada caniculara. Bravo Gabi, Serban, Corin, Daniel si Edi!

15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.636 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. gabi solomon
    iulie 23, 2012

    Multumim frumos pentru felicitari 😀

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.