Mesele bogate in proteine te ajuta sa slabesti

iul. 08, 2012 | 0 comments | Obezitate, proteine, receptori opiozi, satietate

Alimentele bogate în proteine sunt foarte utile în regimurile destinate scăderii în greutate, asta pentru că proteinele au capacitatea de a induce mai rapid senzaţia de saţietate. Este un fenomen cunoscut de mult timp şi aplicat în foarte multe dintre “cure”, însă  până de curând nu exista o explicaţie clară.

Senzaţia de saţietate sau de “plin” presupune mai multe decât a simţi că îţi plesneşte cureaua de la pantaloni după o masă copioasă. Mecanismul saţietăţii, ca şi cel al foamei, este mai complex decât poate părea la prima vedere.

Recent a fost trasată harta semnalelor care circulă între intestin şi creier, transmiţând semnalul de saţietate după o masă bogată în proteine. Înţelegerea acestei bucle de comunicare între intestin şi creier ar putea deschide o nouă uşă către înţelegerea mai profundă a unor mecanisme care ar putea conduce la noi abordări în trataarea şi prevenirea obezităţii.

Ingestia de alimente poatet fi modulată prin intermediul receptorilor opioizi aflaţi la nivelul nervilor din pereţii venei porte, cea care culege sângele de la nivelul intestinului. Stimularea acestor receptori creşte consumul de alimente, în timp ce blocarea lor suprimă consumul. Cercetătorii au descoperit că peptidele, adică moleculele ce rezultă în urma digestiei parţiale a proteinelor, au capacitatea de a bloca aceşti receptori, reducând astfel apetitul. Peptidele trimit semnale la creier, care sunt apoi transmise înapoi la intestin stimulând intestinul să elibereze glucoză, ceea ce  suprimă dorinţa de a mânca.

A fost efectuat un experiment pentru a demonstra importanţa acestei descoperiri. Au  fost obţinuţi şoareci modificaţi genetic, cărora le lipseau receptorii opioizi de la nivelul intestinului, astfel încât aceştia nu puteau să primească semnalul pentru eliberarea de glucoză, în consecinţă nici nu puteau transmite la creier senzaţia de saţietate. Atunci când le-au fost oferiţi stimulatori sau inhibitori ai receptorilor opioizi nu s-a constatat nicio influenţă asupra consumului de alimente, spre deosebire de şoarecii normali.

Acest gen de receptori opioizi sunt prezenţi şi în pereţii venei porte la oameni, aşadar mecanismele descoperite se aplică şi la oameni.

Aşadar, dacă vreţi să aveţi mai mult succes atunci când vă propuneţi să slăbiţi, creşteţi uşor cantitatea de proteine din alimentaţie. Asta înseamnă să mâncaţi ceva mai multă carne, ouă sau lactate. A nu se înţelege că trebuie să mâncaţi mai mult decât o făceaţi până acum, ci procentual să aveţi în cadrul regimului mai multe alimente bogate în proteine (ceea ce prespune să reduceţi din altă parte – de preferat din cantitatea de alimente bogate în carbohidraţi).




Acest articol a fost vizualizat de 976 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.