Abecedar de nutritie

iun. 18, 2012 | 0 comments | Nutritie, abecedar

Saptamana trecuta, pentru a doua oara am ajuns la Libraria Bastilia, de aceasta data pentru o lansare de carte. Este vorba de “Abecedar de nutritie”, o lucrare scrisa de dl. prof. dr. Nicolae Hancu, una din personalitatile nutritiei romanesti. Cartea este  editata de Sanatatea Press Group, mai vechi cunostinte ale mele, care m-au bombardat cu invitatii la acest eveniment, asa ca nu puteam lipsi. Dar nu “bombardamentul” a fost factorul decisiv de a face o plimbare pana in Piata Romana pe o caldura insuportabila, ci acest volum care merita sa existe in toate casele celor care sunt preocupati de sanatatea lor si de ceea ce mananca.

Daca faci o vizita intr-o librarie mare vei gasi cateva zeci de carti de nutritie si “diete”. Internetul abunda de siteuri, bloguri, sfaturi, pareri, discutii. Pe la tv apar si dispar emisiuni de sanatate, care includ si elemente din zona nutritie. Ramane vesnica intrebare: eu cu cine “votez”…? Dupa cine ma iau? In cine ma incred? Cred ca “abecedarul” despre care vorbim aici are marele avantaj ca este scris de catre un specialist care nu poate fi contestat. Iar asta conteaza. Sigur, se vor gasi niscai papagali care sa dea ochii peste cap si sa comenteze plini de ei despre “nivelul nutritionistilor din Romania”, dar cine are timp sa ii bage in seama…

Abecedarul nu este o carte pentru specialisti (in paranteza fie spus, in urma cu 2 ani mi-am cumparat primele 2 volume din tratatul de nutritie scris de dl. profesor, o carte excelenta pentru medici). Acest abecedar se adreseaza asa cum ii spune si numele, celor care vor sa invete bazele nutritiei sanatoase si sa devina “proprii lor nutritionisti” (formula de marketing cu care a fost prezentata cartea). Este structurat pe mai multe lectii, abordand sistematic temele cele mai importante ale alimentatie sanatoase. Pentru cineva care a citit cateva carti bune de nutritie s-ar putea sa nu-i aduca informatii noi, insa o recapitulare nu strica nimanui. Lucrarea are o calitate grafica buna, este atragatoare si in final va satisface exigentele celor dornici sa aiba o carte de nutritie atat interesanta si educativa, cat si frumoasa ca obiect in sine.

Un singur lucru ma framanta. La prima editie a conferintei “Sanatate prin alimentatie”, dl. profesor spunea ca intentioneaza sa lanseze o campanie nationala care sa aduca astfel de lectii de nutritie publicului larg sub forma unor brosuri care se vor distribui gratuit in hipermarketuri si in alte medii. Mi s-a parut o idee interesanta. Cartea, pe de alta parte, are avantajul de a aduna la un loc aceste lectii. Temerea mea legata de o astfel de carte de nutritie este ca va ajunge in posesia doar a celor care deja sunt interesati de alimentatia sanatoasa, fara sa aiba niciun efect asupra masei mari de oameni complet neinteresati de ceea ce mananca. Imi este clar ca un individ pe care nu il intereseaza propria sanatate nu se va duce niciodata sa cumpere o astfel de carte si chiar daca ar primi-o cadou tot nu ar citi-o…  Ce e de facut atunci? Eu n-am reusit sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare.

Cei care cititi blogul meu si care probabil sunteti interesati de nutritie, va invit sa cititi “abecedarul” pentru ca veti avea doar de castigat!

14 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.692 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.