Lapte… nenatural

apr. 25, 2012 | 0 comments | delcaratie, lapte, ministru, natural, praf

Cred ca ati auzit toti declaratia noului ministru al agriculturii, care ieri a dat pe gura o “bomba” ca cica “O mare parte din laptele vindut in magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf”. Iar vina este “probabil a autoritatilor”.

Bineinteles ca stirea asta a facut rapid inconjurul universului, isterizand tot felul de retardati, gata sa faca spume la gura din orice.

Trecand peste tampenia crasa emisa in declaratie, precum ca laptele reconstituit din lapte praf nu ar mai fi un aliment “natural”, ca si cum laptele praf s-ar produce din petrol, praf de stele sau particule subatomice, nu pot sa inteleg cum un ministru face “autocritica” sistemului pe care il conduce, in loc sa ia mai intai niste masuri… Daca e adevarat ca produsul pe care il cumparam ca lapte proaspat este totusi altceva decat scrie pe cutie, atunci de ce dorm “autoritatile”? La ce e buna o astfel de declaratie? Eu nu pot sa imi dau seama… Poate ca sunt niste jocuri si lupte cu producatorii de lapte, insa ca simplu consumator as aprecia sa se spuna clar care producatori mint si nu sa se arunce o chestiune atat de generala, care arunca o pata asupra tuturor. Sunt curios ce se va intampla in continuare.

Evident ca si eu, ca oricare alt consumator, imi doresc sa am siguranta ca am cumparat exact ce scrie pe cutie si nu sunt mintit pe banii mei. Iar atunci cand recomand unui pacient sa bea lapte, acesta sa consume chiar lapte proaspat si nu lapte praf.

Aici trebuie facuta totusi o precizare. Problema (daca se dovedeste ca aceasta acuzatie este reala) e ca suntem mintiti pe banii nostri, nu ca ar fi ceva in neregula laptele praf. Laptele praf este lapte deshidratat. Si atat. Nu e otrava, nu e drog, nu e periculos. Dar nici lapte proaspat nu e. Deci din punctul meu de vedere problema nu se refera la sanatate si nutritie, ci la protectia consumatorului, la informarea corecta.

Off-topic – De multe ori sunt intrebat de pacienti sau de cei ce participa la seminariile mele, care lapte (ca sa dau doar un exemplu) de pe piata este “cel mai bun”. Realitatea este ca nu stiu sa raspund la aceasta intrebare. Asa cum nu stiu nici cei care dau impresia de “cunoscatori”… ca si cum ei ar stii “dedesubturile”… Asta pentru ca nici unii dintre noi nu avem laboratoare acasa si nu facem analize comparative. Sa fim seriosi. Toate lucrurile astea costa, necesita know-how, timp, specialisti. Asa ca eu, ca nutritionist, atunci cand spun “bea lapte” ma refer la produsul generic (cu compozitia celui din “textbook”) si o eventuala recomandare catre o firma este in cel mai bun caz o preferinta personala. Si pot sa bag mana in foc ca toti ceilalti nutritionisti de pe piata (medici, consultanti, guru, bagatori de seama sau ce-or mai fi ei…) fac exact la fel.




Acest articol a fost vizualizat de 955 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.