Ce reprezinta o “portie” de fructe sau legume?

mart. 21, 2012 | 2 comments | campanie, fructe, legume, portie, suc de fructe

Ca să fii sănătos trebuie să mănânci în fiecare zi 5 porții de fructe, legume sau suc de fructe. Dar ce înseamnă o porție?

Înainte de asta să lămurim (încă odată) un aspect – indicația de a consuma 5 porții pe zi reprezintă doar un minim necesar, însă optimul este de 3-5 porții de legume pe zi și 2-4 porții de fructe pe zi. Cam toate țările se învârt în jurul acestor valori. Pe scurt, o porție este echivalentul a aproximativ 80 de grame de fruct sau legume.

Porții de fructe

Fructe de mici dimensiuni – două sau mai multe fructe mici, de exemplu, două prune, două kiwi, caise trei, şase litchi, şapte căpşuni sau 14 cireşe.

Fructe de dimensiuni mijlocii – 1 bucată, cum ar fi un măr, banană, pară, portocală, nectarină

Fructe mari – o porţie este o jumătate de grapefruit, o felie de fruct de papaya, o felie de pepene galben (5 cm), o felie mare de ananas sau două felii de mango (5 cm).

Fructe uscate – o portie de fructe uscate este de aproximativ 30g, adică aproximativ o lingură cu vârf de stafide sau coacaze, o lingura de amestec de fructe, două smochine, trei prune sau un pumn de jetoane de banane uscate.

Conserve din fructe în suc natural – o portie este de aproximativ aceeaşi cantitate de fructe proaspete

Porţii de legume

Legume verzi – două broccoli sau patru linguri cu vârf de varză, spanac, verdețuri de primavară sau de fasole verde.

Legume fierte  – trei linguri cu vârf de legume fierte, cum ar fi morcovi, mazăre sau porumb dulce, sau opt bucheţelele de conopidă

Salată de legume – trei tulpini de țelina, o bucată de 5 cm de castravete, o roșie medie sau şapte roşii cherry.

Conserve de legume congelate – proximativ aceeaşi cantitate ca şi legumele proaspete.

Cartofii nu sunt luați în considerare ca porție de legume, datorită conținutului mare de amidon.

(click pe imagine pentru a vedea o plansa distribuita de organizatorii campaniei “5 a day”, ce a avut loc in Anglia)

Sucuri – un pahar de 150ml de suc natural de fructe sau legume poate fi considerat ca o porție (însă se acceptă numai o singură porție pe zi)

Smoothie, adică fructul întreg mărunțit și amestecat poate reprezenta de asemenea o porție. În cazul smoothie se acceptă 2 porții pe zi, cu condiția ca fiecare să aibă 80 de grame și să fie produse din fructe sau legume diferite.

Motivul pentru care nu se acceptă mai multe porții de suc de fructe sau smoothie este legat de faptul că prin procesare mecanică se eliberează o cantitate mai mare de zaharuri simple, iar acestea ajunse în cavitatea bucală pot favoriza apariția cariilor dentare. Acest lucru nu se întâmplă în cazul consumului de fructe și legume întregi.

Mai complicat este cu preparatele conservate sau gătite.

Informațiile ce urmează sunt oferite de Dr. Joanna Chlopicka de la Universitatea de medicină din Cracovia, Secţia de Bromatologie (pentru cine nu știe, bromatologia este știința care studiază alimentele).

Numărul porţiilor de fructe şi legume se poate aprecia utilizând linguri de masă (15ml), conţinutul unui pumn şi castronaşe (300ml). S-a stabilit faptul că o porţie din legume gătite echivalează cu 3 linguri cu vârf, sau 4 linguri cu vârf pentru produsele de tipul verzei. Afirmaţii precum “jumătate de conservă” au fost adecvate pentru legumele conservate, vândute în mod frecvent în cantitatea standard de 300g (jumătate de conservă scursă a fost echivalentul a 80g). S-a stabilit faptul că 40g de boabe uscate a fost echivalentul a 80g de boabe proaspete.

Piureul de tomate s-a stabilit ca fiind ingredientul cheie în stabilirea numărului de porţii de legume. Piureul de tomate dublu concentrat a fost de patru ori concentraţia originală de tomate iar prezenţa de piure într-un produs a cântărit numărul de porţii de legume ce ar putea fi pretins. Drept rezultat, mâncarea gata preparată pe bază de legume şi piure de tomate a fost estimată ca asigurând 1 – 3 porţii de legume în funcţie de conţinutul de piure de tomate. Produsele gătite pe bază de tomate şi sosurile cu paste au furnizat fiecare în jur de 1 porţie de legume, în funcţie de numărul recomandat de porţii servite per ambalaj. Murăturile au furnizat porţii de legume, însă majoritatea lor nu ar fi consumate în  antităţi suficient de mari pentru a contribui în mod semnificativ.

Supele au variat în ceea ce priveşte conţinutul de legume, însă majoritatea supelor conservate şi proaspete au furnizat în jur de 1 porţie de legume. Supele de tomate au furnizat mai mult de 1 porţie. Supele uscate au furnizat mai puţin de 1 porţie de legume.

Salatele au fost furnizate în ambalaje de diverse dimensiuni. Un castronaş de 300ml plin de frunze amestecate s-a stabilit ca echivalând cu 80g.

O porţie alcătuită din majoritatea fructelor de dimensiune mică a fost stabilită ca echivalând cu 3 linguri cu vârf; unele porţii de fructe au fost descrise per numărul de fructe.

Fructele uscate au prezentat câteva dificultăţi, existând o gamă de produse disponibile uscate şi „gata de a fi consumate”. Conţinutul de apă a variat în funcţie de produs. În termeni foarte generali, aproximativ 15-20g de fructe uscate şi 25-30g fructe uscate până la stadiul de “gata de a fi consumate” s-a stabilit ca fiind echivalente cu 80g de produse proaspete.

Deserturile pe bază de fructe cum ar fi plăcintele au contribuit la porţiile de fructe, însă majoritatea dintre ele au furnizat 1 porţie sau mai puţin.

 

Aici puteti urmari un interviu pe care l-am dat cu ceva timp in urma (nu are legatura cu campania, insa e pe aceeasi tema):




Acest articol a fost vizualizat de 7.198 ori.

Related Posts

Comments (2)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.