Efortul fizic este necesar pentru pacientii diabetici

mart. 12, 2012 | 0 comments | diabet zaharat tip 2, miscare, sport

Pacienții cu diabet zaharat tip 2 trebuie să facă mișcare. De obicei se întâmplă contrariul – în momentul în care află că suferă de această afecțiune se consideră prea bolnavi pentru a face sport. Daca ai un cunoscut care suferă de diabet zaharat tip 2 încurajează-l să facă sport – bineînteles, după ce sta de vorba cu medicul său.

Posibilele avantaje ale activităţii fizice pentru pacientul cu diabet de tip 2 sunt substanţiale, iar studiile recente subliniază importanţa programelor pe termen lung de activitate fizică în tratamentul şi prevenirea acestei afecțiuni și a complicatiilor sale. Efectele metabolice specifice ale efortului fizic la diabetici sunt:

Control glicemiei

Mai multe studii pe termen lung au demonstrat un efect benefic al antrenamentelor regulate asupra metabolismului glucidic și asupra sensibilității la insulină, efecte care poate fi menţinute timp de cel puţin 5 ani. Aceste studii au utilizat un
nivel al intensității activităţii fizice de 50-80%  din VO2max, de trei-patru ori pe săptămână, cu durată a ședințelor de efort fizic de 30-60 minute. Îmbunătăţirile valorii HbA1c au fost, în general, de 10-20% față de valoarea iniţială şi au fost mai marcate la pacienţii cu diabet zaharat tip 2 formă ușoară, care sunt cei mai susceptibili de a avea rezistență crescută la insulină.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

La pacienţii cu diabet zaharat tip 2, sindromul de rezistență la insulină este un important factor de risc pentru bolile coronariane cu debut prematur, în special atunci când există și hipertensiune arterială, hiperinsulinism, obezitate centrală, şi anomalii metabolice cum ar fi hipertrigliceridemie, HDL și LDL colesterol modificate. Cele mai multe studii arată ca acești pacienți au un nivel redus de toleranță la efort, comparativ cu pacientii de control, chiar şi atunci când e vorba de activități casnice curente, iar un nivel redus al toleranței la efort aerob este asociat cu mulți dintre factorii de risc cardiovascular. Îmbunătăţirea multor dintre acești factori de risc au condus la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.

Hiperlipidemia

Activitatea fizică regulată s-a dovedit a fi eficace în reducerea nivelului de trigliceride. Cele mai multe studii nu au reuşit să demonstreze o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de HDL la pacienţii cu diabet zaharat tip 2, probabil din cauza intensităţii relativ modeste a efortului fizic.

Hipertensiune arterială

Există dovezi care leagă rezistența la insulină cu hipertensiune arterială la pacienţii diabetici. Efectele activității fizice asupra reducerii nivelului tensiunii arteriale au fost demonstrate în mod repetat.

Obezitatea

Observațiile științifice au arătat că efortul fizic contribuie la scăderea în greutate şi în mod particular la menținerea unei greutăți optime, atunci când este utilizat împreună cu un regim alimentar controlat. De interes special sunt studiile care sugerează un efect particular al activității fizice asupra reducerii nivelului grăsimii intraabdominale, a cărei prezenţă a fost asociată cu anomalii metabolice.

Prevenirea diabetului de tip 2

Multe studii sprijină ipoteza că activitatea fizică este utiă în prevenirea sau întarzierea debutul diabetului de tip 2.

 

Aici gasiti un mic film despre prevenirea diabetului zaharat:

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.566 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.