Disney in lupta cu obezitatea la copii

mart. 01, 2012 | 0 comments | Obezitate, copii, disney, habit heroes

Obezitatea infantila este un lucru grav. Abordarea acestei probleme este nu numai dificila, dar chiar mai delicata decat pare la prima vedere. Iata un exemplu.

Cei de la Disney, care ne incanta de ani de zile cu productiile lor minunate au deschis in urma cu ceva timp un parc tematic despre obiceiurile sanatoase de viata, evident dedicat copiilor. Doar ca dupa doar trei saptamani l-au inchis. La fel si siteul aferent acestei expozitii interactive, care probabil ca era foarte bine realizata. Totul a pornit de la cele trei personaje negative: zana cea rea Snacker, care mananca prea mult fast food si cei doi rau-facatori, Lead Bottom, lenesul care nu face miscare si The Glutton, un soi de mafiot care mananca prea mult si prea repede. Trei personaje probabil amuzante, insa in acelasi timp negative si supraponderale.

Aceasta alaturare de caracteristici – personaj negativ si gras a adus critici din partea unor autoritati in materie de sanatate, pentru ca transmite ideea ca oamenii grasi sunt rai. Atentie, vorbim de copii, asadar minti fragede, in formare, care se “hranesc” cu astfel de imagini (si cand spun asta, stiu din propria experienta de parinte)!

Pentru o natiune cu 17% dintre copii suferind de obezitate, initiativa celor de la Disney s-a dovedit un esec. Psihologi si nutritionisti au explicat faptul ca in acest fel se pune o presiune nedorita asupra copiilor supraponderali, care in niciun caz nu isi doresc sa fi ajuns in asemenea situatie. Copiii obezi sunt oricum tinta rautatilor celor din jur (stim toti cat de cruzi pot fi copiii…), iar respectul pentru propria persoana este si asa redus, deci nu le mai trebuie in niciun caz o astfel de pacoste pe cap.

De mult timp printesele create de Disney au fost criticate pentru ca transmit fetitelor un mesaj exagerat privind aspectul corporal, in special prin acele talii “de viespe”. Sa ne aducem aminte de antiteza dintre supla Mica Sirena si vrajitoarea cea rea, Ursula, care este reprezentata printr-o fiinta masiva.

Sigur, educatia pentru a preveni obezitatea si pentru a promova un stil de viata sanatos este foarte importanta, insa demersul pare a fi mult mai complex decat a crea niste personaje de desene animate care sa transmita simplist ideea ca tot ce inseamna slab e bun, iar tot ce inseamna gras e rau. In cazul copiilor mostenirea genetica joaca un rol foarte important. Nu putem reduce totul la regim alimentar defectuos si la sedentarism – desi sunt aspecte importante, ar putea sa nu fie singura explicate si nici macar cea mai importanta pentru multi dintre copiii obezi.

Psihologii spun ca a cataloga oamenii cu probleme de greutate ca fiind rai sau rau-facatori (repet, e vorba de perceptia unui copil prescolar sau scolar, care traieste pe jumatate sau mai mult in lumea povestilor) nu este in niciun caz de natura sa inspire la schimbare, ba din contra, ar putea sa ii induca copilului un sentiment acut de inadecvare (si de aici pana la depresie si suicid nu este cale atat de lunga…). Rusinea si frica nu sunt armele potrivite atunci cand vine vorba de lupta cu obezitatea infantila.

Revenind la acel parc tematic Disney, nu se stie cand si daca va mai fi deschis si cum va fi modificat, daca va fi deschis. Amuzant este faptul ca la fel ca orice alt parc tematic, era plin de locuri de unde puteai sa cumperi hot-dog si gogosi…

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.002 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.