Esti stors de energie? Consuma proteine!

ian. 10, 2012 | 0 comments | energie, glucoza, orexine, proteine

Daca pana acum cu totii traiam cu impresia ca atunci cand simtitm o acuta lipsa de energie in toiul zilei, o bucatica de ciocolata sau ceva care contine zahar este salvarea, s-ar parea ca e momentul sa ducem lucrurile putin mai departe. Conform untor studii recente, s-ar parea ca proteinele sunt cele care stimuleaza celulele creierului, mentinandu-ne in alerta; nu zaharul, cum am fost invatati sa credem pana acum. Studiul a fost publicat in numarul din noiembrie al jurnalului stiintific “Neuron” din Statele Unite ale Americii si este strans legat de intelegerea obezitatii si a tulburarilor de somn.

 

S-ar parea ca celulele “orexine” ar fi responsabile de secretia unui stimulent numit orexina hipocretina in creier. O activitate scazuta in cadrul acestor celule rezulta in narcolepsie si, de asemenea, a fost legata de procesul luarii in greutate. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au comparat actiunile unor nutrienti diferiti pe celulele orexine. Au descoperit ca aminoacizii, adica acei nutrienti care se regasesc in albusul de ou, de exemplu, stimuleaza neuronii orexini mult mai mult decat oricare alti nutrienti.

Stiai sau nu, exista o legatura intre obiceiurile noastre legate de somn, sanatate si greutate. Munca pana la epuizare si o dieta necorespunzatoare pot sa conduca la obezitate, conform unui cercetator de la Departamentul de Farmacie si Institutul Stiintei Metabolice din SUA. Impulsurile electrice care sunt emise de celulele orexine stimuleaza starea de veghe si ii transmit organismului informatia ca acesta trebuie sa arda calorii. Dar cercetatorii nu s-au oprit aici, si au continuat sa sape pentru a descoperi daca nutrientii dintr-o anumita dieta pot sa schimbe aceste impulsuri. Acestia au realizat un experiment folosind cobai; au pus in evidenta celulele orexine cu ajutorul unei substante fluorescente si s-au folosit de asemenea si de diferiti nutrienti, cum ar fi amestecuri de aminoacizi (similari albusului de ou) – in timp ce urmareau cu atentie impulsurile celulelor orexine din creierul cobailor.

Au descoperit ca aminoacizii au fost responsabili pentru stimularea celulelor orexine. Cercetari anterioare ale aceluiasi grup au aratat ca glucoza blocheaza celulele orexine  – gasindu-se astfel un motiv plauzibil pentru somnolenta resimtita dupa ce mancam – astfel ca oamenii de stiinta s-au concentrat si asupra gasirii unei interactiuni intre zahar si proteine. Au aflat ca aminoacizii blocheaza celulele orexine – adica proteinele sunt responsabile pentru inversarea efectelor zaharului.
Toate aceste informatii noi ar putea sa ne faca sa intelegem mai bine de ce atunci cand mancam o masa bogata in proteine ne simtitm mai agitati, comparativ cu starile resimtite atunci cand mancam mai multi carbohidrati, de exemplu.

Intr-adevar, posibilitatea de a activa sau de a face ca anumite celule ale creierului sa fie mai mult sau mai putin active atunci cand decidem ce anume mancam este demna de luat in considerare. Compozitia unei diete este critica in cadrul acestor procese, pentru ca nu toate celulele creierului sunt activate de catre toti nutrientii pe care ii consumam.
Asadar, pentru a combate obesitatea si insomnia, avem nevoie de mai multe informatii legate de maniera in care o dieta afecteaza somnul  si celulele resposabile cu starea de somnolenta. Deocamdata, ce putem spune, conform celor mai recente stdii in materie este ca daca ar fi sa alegi intre sunca sau o omleta din albus de ou, e recomandat sa optezi pentru omleta (28-35 grame de sunca contin 10 grame de proteina, iar un albus de ou are 13 grame de proteine). Chiar daca s-ar putea ca cele doua feluri de mancare sa contina acelasi numar de calorii, daca vei consuma mai multe proteine, ii vei transmite corpului sa arda mai multe calorii decat ai ingerat.

Alimente bogate in proteine:

-albusul de ou;
-pestele
-pieptul de pui;
-muschi de vita;
-iaurtul;
-laptele;
-nuci;
-seminte;
-alune;
-migdale;
-cereale integrale.

 

17 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.511 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.