Cine sunt pacientii “castigatori”?

dec. 01, 2011 | 0 comments | Slabire, complianta, doctor, pacienti

Exista oare pacientul “perfect”? Nu cred. Asa cum nu exista nici medicul perfect, nici nutritionistul perfect, antrenorul perfect etc.
Totusi exista un anume profil care ar putea sa ii defineasca pe cei care ajung sa isi atinga obiectivele intr-un anumit domeniu.
Sa vorbim despre scadere in greutate (valabil si pentru crestere si cam pentru tot ce inseamna probleme de nutritie).

Vrei sa ai succes? Sunt sigur ca da!

Mergi la nutritionist pentru ca ai o problema si cauti o solutie pentru ea.
Ar fi perfect daca ti-ai putea rezolva aceasta problema rapid, fara prea multa bataie de cap si cu costuri minime, nu-i asa?

Ok, sa zicem ca vrei sa slabesti 10-20 kg. Cum ai prefera sa slabesti?

Varianta 1– intr-o saptamana, mancand orice, oricat si oricand si fara sa faci sport? Si in plus solutia terapeutica sa fie gratis.
Varianta 2 – intr-o perioada de cateva luni, mancand echilibrat si suficient cat sa nu simti foame, invatand ce inseamna alimentatie sanatoasa, facand miscare (nu neaparat sport) si platind un pret decent, doar o singura data?
Varianta 3 – niciodata… ceea ce inseamna ca vei trece prin nenumate cicluri de scadere si crestere in greutate sau vei fi permanent gras/a, te vei infometa din cand in cand si apoi vei manca in nestire, vei petrece ani de zile de “dieta”, nu vei intelege niciodata ce inseamna alimentatie sanatoasa, vei fi totdeauna greoi/greoaie, vei urma o multime de “diete” de pe net, vei da o multime de bani pe tot felul de “produse-minune” si in cele din urma te vei imbolnavi iremediabil, per total cheltuind o suma uriasa pe medicamente si doctori…?

Sa vedem: varianta 1 este de domeniul SF – daca inca mai crezi ca se poate, revino la o discutie peste cativa ani. Mai raman variantele 2 si 3. Ce alegi intre “cateva luni” si “niciodata”? Dar intre “sanatos si indestulator” si “permanent la dieta si mancare de proasta calitate”? Dar intre “pret decent” si “bani multi aruncati pe Apa Sambetei”…?

M-am gandit de multe ori ce anume ii diferentiaza pe pacientii mei de succes fata de cei care la un moment dat esueaza. In medicina se vorbeste despre complianta, adica modul cum respecta pacientul indicatiile primite de la medic. Complianta, sau aderenta la tratament este unul din factorii importanti pentru obtinerea rezultatelor. Un tratament sau un program de scadere in greutate poate fi eficient doar in masura in care este aplicat corect si complet.

De-a lungul anilor, lucrand cu diverse persoane, am observat ca cei care reusesc sa duca la bun sfarsit un program de nutritie si antrenament, ajungand la greutatea dorita sunt aceia care pornesc la drum cu seriozitate, optimism, incredere, fara idei preconcepute. Spre deosebire de acestia, pacientii care vin la medic neincrezatori, suspiciosi, fara dorinta reala de a face o schimbare, nu vor avea nicio sansa de a reusi.
Sunt constient ca nutritia este un domeniu destul de popular (si popularizat) si unii oameni au o oarecare cultura in acest sens, totusi consider ca in momentul in care te adresezi unui specialist pentru a primi o solutie de la acesta pentru o problema pe care singur nu esti capabil sa o rezolvi, atunci este un act de autosabotaj sa nu acorzi incredere indicatiilor primite de la acesta si sa nu le urmezi.
Pacientii mei cei mai buni au fost aceia care au venit la prima consultatie determinati sa imi respecte indicatiile si au privit colaborarea dintre noi ca pe un parteneriat pe termen lung, in care jucatorul din teren (pacientul) primeste permanent consilierea antrenorului (nutritionistul).

Opiniile pacientilor sunt importante si exista un dialog permanent cu aceia dintre ei dornici sa colaboreze. Apreciez pacientii care se documenteaza si care sunt preocupati de propria sanatate, insa ma astept ca acestia sa aplice recomandarile mele, altfel nu pot sa garantez pentru rezultate.
Increderea, seriozitatea si perseverenta raman ingredientele de baza ale reusitei! Increderea trebuie sa existe atat in medic, cat si in propria persoana. Cei mai multi oameni esueaza fie pentru ca nu au incredere in sfaturile primite de la medic, si in consecinta nu le aplica, fie pentru ca nu au incredere in propriile puteri si nu reusesc sa se mobilizeze.
Seriozitatea se traduce prin dorinta de a intelege ce trebuie facut si a aplica corect. Orice nelamurire sau neclaritate poate fi lamurita cu calm si dorinta de cooperare. Pentru orice problema exista o solutie.
Perseverenta este absolut necesara atunci cand vorbim despre modificarea stilului de viata. Schimbarile nu se fac peste noapte, ci necesita un timp suficient de lung, astfel incat sa devina obisnuinta. Un program de scadere sau crestere in greutate se poate intinde pe luni de zile, poate chiar ani, in functie de gravitatea problemei, ceea ce la prima vedere poate sa para enorm fata de “dieta de 14 zile”, disponibila pe orice site “de slabire”. Cu toate acestea este singura cale reala pentru a atinge un rezultat adevarat, care inseamna pe de-o parte obtinerea greutatii normale, pe de alta parte deprinderea unor obiceiuri alimentare corecte, care sa favorizeze mentinerea acelei greutati pe termen lung, de preferat tot restul vietii.

Pe perioada de desfasurare a programului de scadere sau crestere in greutate, consultatiile de monitorizare sunt foarte importante. In cadrul acestor sedinte avem ocazia sa discutam despre orice problema aparuta in aceasta perioada, poti pune intrebari despre alimentatie si mai ales verificam daca evolutia este cea asteptata (simpla scadere in greutate nu este totdeauna relevanta – important este sa se piada masa grasa). Jurnalul alimentatiei si cel de antrenament sunt instrumente deosebit de utile, care se verifica la fiecare consultatie – doar in felul acesta se poate face o monitorizare corecta si se pot lua decizii in cunostinta de cauza.

Eu nu pot face minuni, insa tu poti face !
Cu conditia sa ai incredere in tine, in indicatiile primire, pe care sa le aplici cu perseverenta si seriozitate. Vei vedea ca este mai usor decat ti-ai imaginat. Important este doar sa vrei!

14 Like



Acest articol a fost vizualizat de 919 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.