“Genuine fake watches”

nov. 21, 2011 | 2 comments | colier, phiten

Cu vreo doi ani in urma cand am fost la turci in concediu, m-am dus ca tot omul in bazar sa casc gura. E un spectacol interesant, nu neaparat pe gustul meu, dar totusi merita privit. M-a distrat denumirea unui magazin – “Genuine Fake Watches”. Inauntru gaseai orice ceas iti dorea inima, cu preturi intre 5 si 100 euro. Daca negociai bine, puteai sa iti cumperi un Rolex de 30.000 euro cu doar 20 de euro. Super-afacere!

Mi-am adus aminte de denumirea magazinului cand mi-am cumparat un gadget de la expo New York City Marathon. Nu este un “fake” in adevaratul sens al cuvantului, ci poate mai curand s-ar incadra in categoria “snake oil” (cine nu stie despre ce vorbesc, sa dea un search). De ce mi l-am mai cumparat daca aveam indoieli? Pai, asa, ca uneori mai spargem bani si aiurea, nu doar pe ce trebuie.

E vorba de un soi de “colier” pentru sportivi, care se numeste Phiten. De fapt, exista o multime de produse pe care aceasta firma le comercializeaza (exista si un site in romana). O multime de sportivi celebri, inclusivi maratonisti le poarta, asa ca marketingul m-a invins brutal de aceasta data si m-a facut sa bag mana in buzunar.

Aceste produse au incorporat in structura lor titan si alte metale, care sunt reduse la nivel de particule, amestecate cu molecule de apa si incluse in structura materialului din care e fabricat colierul, bratara, plasturele etc. Cica acest titan are capacitatea de a regla campul electric al corpului si in felul acesta te simti mult mai bine.

Ideea e ca produsele arata foarte bine, sunt perfect marketate si se vand la fel de bine. Studii care sa dovedeasca ceva? N-am gasit. Pe siteul lor nu ofera niciun argument stiintific. Wikipaedia le prezinta ca produse mincinoase. Pe forumuri exista tone de discutii pro si contra. Unii spun ca s-au vindecat de tot felul de dureri musculare si articulare, altii ca n-au simtit absolut nimic. Eu sunt din categoria ultimilor. Adevarul e ca nici nu ma durea ceva anume, ca sa simt o ameliorare punctuala. In rest, ma simt fix la fel ca si inainte: uneori plin de energie, alteori stors de vlaga.

Nu pot sa va recomand sa va luati. Nu am argumente. Eu o sa port in continuare “colierul”… pentru ca uneori, sau chiar de multe ori, functioneaza si metoda placebo.




Acest articol a fost vizualizat de 1.066 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Timmy
    noiembrie 21, 2011

    am dat like accidental, placebo clar

  2. Serban Damian
    noiembrie 22, 2011

    zi si tu ca ai dat like pentru ca iti place ce am scris, nu pentru colierul ala 😀

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.