Alte alimente pe care e bine sa le mananci

Noi 15, 2011 | 0 comments | afine, broccoli, rosii, ulei masline

Am vorbit intr-un articol anterior despre 3 alimente “de top” pe care ar fi bine sa le incluzi in cadrul aproape fiecarei mese. M-am gandit sa mergem putin mai departe si sa discutam despre alte alimente cu proprietati benefice.  O sa ma refer asadar la afine si fructele de padure in general, la rosii, la uleiul de masline si la broccoli. 

Afinele sunt bogate in vitamine si minerale. Nu e nevoie sa petreci prea mult timp incercand sa iti dai seama daca afirmatia anterioara este veridica sau nu; cu totii stim, sau ar trebui sa stim ca orice fruct care are un gust usor acrisor trebuie sa fie bogat in vitamine, in special vitamina C, asadar afinele nu fac rabat de la aceasta ipoteza. De fapt, vitaminele si minerale continute de afine sunt capabile sa iti imbunatateasca sanatatea in mod cosiderabil. Desigr ca e nevoie de un cosum regular al acestor fructe care sunt bogate si in antioxidanti si fitochimicale ce pot sa previna unele tipuri de cancere. Daca mai adaugam si faptul ca aceste fructe sunt hipocalorice si au un gust natural placut, dulce –acrisor care e pe placul multora, putem intelege de ce afinele reprezinta o alegere inteligenta.

Le poti cultiva in propria gradina de la tara sau le poti culege din padure, in incursiunile tale montane. Sunt de vanzare in toate supermarketurile si pietele romanesti, asadar, ar trebui sa ai suficiente surse din care sa alegi. In plus, afinele nu necesita o preparare speciala cand vine vorba de servire; trece-le sub un jet sanatos de apa si mananca-le ca atare. S-ar putea sa te tenteze o lingurita sau doua de zahar atent presarat peste ele, dar iti recomandam sa tii zaharul (cel putin pe cel alb) cat mai departe de farfurie si sa incerci sa te bucuri de naturaletea gustului acestor fructe frumos colorate.  

O cana de afine contine circa 100 de grame de vitamina C, echivalentul unui pahar de suc de portocale. Sistemul imunitar nu are asadar decat de castigat de pe urma consumului regulat de afine. In plus, aceeasi cantitate de afine contine doar 83 de calorii. Daca ar fi sa comparam aceste date cu cele referitoare la alte fructe cum ar fi capsunile, care contin cantitati mici de calciu, magneziu sau poatsiu si doar 53 de calorii, e lesne de inteles de ce aceste fructe ar treui sa capete un rol foarte bine definit in viata noastra.    

Analizand pigmentul acestor fructe, trebuie sa mentionam faptul ca fitochimicalele si flavanoidele pe care le contin si care le dau culorile inconfundabile sunt bune in prevenirea anumitor infectii ale vezicii urinare si ale catorva tipuri de cancere. Luteina este o alta substanta care se regaseste in compozitia acestor fructe, si care are efecte bune asupra vederii. 

BROCCOLI REDUCE INFLAMATIILE SI AJUTA LA DETOXIFIERE. Broccoli s-ar putea sa nu fie pe gustul tau, dar ce spui de urmatoarele: aceasta leguma contine cianat izotioc, o substanta naturala care are rolul de a reduce considerabil inflamatiile si care poate de asemenea sa declanseze eliminarea carcinogenilor din organism. Varza sau conopida sunt alte legume care fac parte din aceeasi familie si care contin aproape in egala masura cantitati importante de fitochimicale, fibre, minerale si vitamine. Contin foarte putine calorii, asadar ai din nou toate motivele sa incepi sa gatesti mai mult folosind broccoli. Sulforofanul continut de aceasta leguma este binecunoscut pentru rolul sau de reducere a riscului bolilor cardiovasculare sau a ulcerelor. Cantitati mari de sulforofan se regasesc in legumele mai tinere; adauga un pumn de broccoli maruntit peste o salata sau introdu aceasta leguma in sandwichurile pe care obisnuiesti sa le mananci.

 ULEIUL DE MASLINE REDUCE RISCUL DE CANCER SI DE BOLI CARDIOVASCULARE. S-ar putea sa cunosti deja efectele minunate ale uleiului extravirgin de ulei de masline. Multe din etichetele atasate sticlelor de ulei pe care le poti gasi in comert la ora actuala contin sau ar trebui sa contina informatii referitoatre la cercetarile (limitate si nu in totalitate concludente) care indica posibilitatea reducerii riscului de boala coronariana prin consumul zilnic a doua lingurite de ulei de masline. Explicatia consta in prezenta acizilor monosaturati in uleiul de masline; cu toate acestea, precautii trebuie sa fie luate. Nu trebuie sa adaugi  cantitaea mentionata anterior de ulei de masline la dieta ta zilnica, ci sa incerci sa inlocuiesti o parte din grasimile saturate pe care le consumi de obicei cu uleiul de masline.

Rolul grasimilor monosaturate este acela de a-ti mentine arterele curate si bine oxigenate, astfel incat nutrientii potriviti sa ajunga la timp la destinatia lor si sa iti ajute inima sa pompeze sange in continuare. E bine sa optezi pentru ulei virgin de masline, deoarece acesta contine polifenoli, responsabili de reducerea inflamatiilor si prevenirea anumitor tipuri de cancer, avand rol de antioxidanti.

 ROSIILE SUNT ANTIOXIDANTI PUTERNICI. Multa cerneala a curs si pe seama rosiilor si a rolului lor de antioxidanti. Rosiile contin cantitati impresionante de potasiu, vitaminele A si C si licopen, un antioxidant puternic ce a fost asociat cu un risc scazut de cancer. Rosiile “cherry” sau mai impresionantele tipuri de tomate pe care le poti gasi pe piata cam in orice sezon (unele mai mult sau mai putin “imbunatatite genetic” decat altele) pot sa iti aduca beneficii similare. Cancerul de prostata poate sa se tina mult mai departe de cei care consuma in mod regulat rosii, conform unui studiu realizat la Universitatea Harvard. In plus, specialistii americani de la “American Cancer Society” au gasit dovezi solide ce plaseaza rosiile in topul alimentelor care pot tine canerul de plamani sau de stomac departe.

Sanatatea inimii are de asemena de castigat de pe urma consumului de tomate, iar unele studii arata ca acei indivizi care au un nivel scazut al licopenului in organism sunt mai predispusi sa sufere de anumite boli de inima. Licopenul poate sa reduca nivelul colesterolului “rau” din organism, iar idei de a manca rosiile probabil ai destule, deci nu ai niciun motiv sa eviti aceste legume. In plus, cu toate ca prin gatire rosiile isi pierd mari cantitati din vitamina C, se pare ca efectul este invers in cazul licopenului. Acesta isi creste concentratiile, asadar poti sa nu mai stai departe de retetele care presupun gatirea rosiilor. 


Acest articol a fost vizualizat de 1.398 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *