Dieta Paleo, sau cum sa mananci ca in Paleolitic

sept. 02, 2011 | 0 comments | dieta paleo

In vremuri de mult apuse, gen Paleolitic, se pare ca oamenii mancau mult mai sanatos decat o facem noi acum, in epoca moderna. E firesc, atat timp cat nu aveau alte optiuni decat hrana 100% naturala, fara pic de poluare sau adaosuri chimice, complet neprelucrata (nici macar termic, in cele mai multe cazuri). E adevarat ca speranta lor de viata era pana pe la 30-40 de ani, dar in mod sigur nu mureau de diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau cancer. Eventual mureau de foame, boli carentiale, ucisi de animale, frig, infectii, parazitoze.

Aceasta “Dieta Paleo” este o noua moda venita, bineinteles, din America, acolo unde se fac toate studiile, cercetarile, descoperirile, constatarile si observatiile. Pe scurt, presupune o intoarcere la modul de alimentatie al omului primitiv, cand acesta se baza pe carne slaba (vanat, dar tu poti manca si carne de pasare sau vita), peste proaspat, fructe de mare – scoici, creveti, midi sau calamari, fructe – mere, ananas, banane, struguri etc, legume – recomandate sunt cele care pot fi mancate crude cum ar fi morcovii, napii sau guliile, nuci si seminte – migdale, fistic si nuci pecan sau de Macadamia, oua, radacini. In mod evident, nu se consuma nimic din alimentatia omului modern, prin asta insemnand omul care a inceput sa cultive plante (deci de la inceputurile agriculturii) – cereale (paine, paste fainoase, orez), leguminoase (fasole boabe, pastai, linte), lactate, alimente fermentate, cartofi, sare ,  ulei prelucrat, alcool, bauturi acidulate, soia.

Asa cum probabil v-ati dat seama cititind blogul meu, eu nu sunt adeptul abordarilor extremiste, deci n-as putea spune ca aceasta “dieta Paleo” este solutia perfecta, totusi cred ca putem extrage din ea anumite elemente benefice pentru sanatatea noastra, in special renuntarea la alimentele ce contin zaharuri rafinate, care reprezinta una dintre explicatiile valului (mai bine zis “uraganului”) de boli ce loveste omul zilelor noastre.

Aici puteti vedea subiectul abordat la Antena1:

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.390 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.