Slabesti mai eficient cu un regim bogat in proteine si lactate

aug. 31, 2011 | 0 comments | Slabire, lactate, proteine

Tot mai multe studii arata ca regimurile alimentare hipocalorice cu procent mai mare de proteine si mai redus de carbohidrati sunt cele mai eficiente in reducerea depozitelor adipoase, cu mentinerea masei musculare existente, in special daca proteinele provin din produse lactate.

Un studiu publicat in numarul din septembrie al Journal of Nutrition a comparat trei grupuri de femei sanatoase aflate in premenopauza, supraponderale si obeze. Grupurile de pacienti au consumat cantitati mici, medii sau mari de lactate, cuplate cu un aport mic sau mare de proteine.

 Aceste femei au facut antrenamente in fiecare zi timp de 4 saptamani, urmand un program care presupunea cinci zile de exercitii aerobe si doua de antrenament cu greutati in circuit.

Conform cercetatorilor, scaderea in greutate inregistrata a fost identica in grupurile luate in studiu, insa grupul care a consumat o cantitate mai mare de proteine si lactate a inregistrat cea mai importanta scadere a grasimii corporale (in mod particular pe abdomen), si a obtinut chiar o crestere a masei musculare si a fortei.

Compozitia corporala si in mod particular, grasimea, are implicatii profunde asupra starii de sanatate pe termen lung. In cazul femeilor care au urmat regimul hiperproteic, cu mai multe lactate, scaderea in greutate a fost aproape 100% data de scaderea depozitelor adipoase. In plus, mentinerea sau chiar dezvoltarea masei musculare este un aspect foarte important, pentru ca astfel se mentine rata metabolismului si se previne recastigarea in greutate – cea mai mare problema a celor care scad in greutate.

Cercetatorii au constatat ca grupul care a consumat cea mai mica cantitate de proteine si de lactate a  pierdut aproape 800 g de masa musculara, in timp ce grupul cu consum mediu de proteine si lactate aproape nu a pierdut deloc masa musculara. Spre deosebire de aceste grupuri, grupul cu aport crescut de proteine si lactate a castigat in jur de 800 g de masa musculara fata de inceperea studiului. O alta deosebire importanta: grupul cu multe proteine si lactate a pierdut de doua ori mai multa grasime abdominala decat grupul cu putine proteine si lactate.

Grasimea abdominala este in mod particular periculoasa, deoarece afecteaza metabolismul si predispune la aparitia bolilor cardiovasculare. Crescand cantitatea de calciu si proteine din regimul alimentar, se poate stimula eliminarea acestor depozite abdominale, dupa cum o arata studiile.

Un avantaj, al acestei abordari care combina tipul de regim alimentar cu cantitate mai crescuta de proteine si lactate, cu activitatea fizica sustinuta, este faptul ca se obtine scaderea in greutate, insa are loc si o imbunatatire a compozitiei corporale, iar pacientii sunt mai in forma si deci vor avea un risc mai redus de a dezvolta boli asociate cu excesul ponderal.

Ma bucur sa constat ca metodele pe care le aplic si eu cu pacientii mei, la Centrul de Nutritie Superfit sunt confirmate si prin studii, ca acesta.

19 Like



Acest articol a fost vizualizat de 914 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.