Hidratarea – 6 – Bauturi energizante in locul celor sportive?

aug. 24, 2011 | 0 comments | bauturi energizante

Multi sportivi sunt tentati sa creada ca bauturile energizante au aceeasi valoare energetica ce se regaseste in bauturile sportive. De asemenea, multi cred ca aceste energizante pot sa ofere acelasi grad de hidratare, energie si performanta sportiva imbunatatita. 

Cu toate acestea, bauturile energizante nu sunt bauturi sportive. Energizantele nu ar tebui sa fie folosite in scopuri de hidratare inainte, in timpul si dupa efectuarea antrenamentelor, din cauza potentialelor efecte adverse pe care le pot provoca. Spre deosebire de o bautura sportiva traditionala care contine o concentratie de carbohidrati  intre 4% si 8%, energizantele contin si mai multi carbohidrati, uneori depasind concentratii de 12%. Aceasta concentratie de carbohidrati care ajunge in stomac poate sa conduca la cantitati mai mari de fluide care sunt extrase din circulatie si pot cauza deshidratarea, dar si tulburari gastrointestinale care pot conduce la diaree si regurgitari. Alte efecte secundare pot sa se refere la deshidratare ca urmare a fluxului urinar crescut, greata, crampe stomacale, puls marit, hipertensiune, stari de nervozitate, iritabilitate si afectarea capacitatii de concentrare, si pot sa creeze disconfort la temperaturi inalte. 

Sportivii trebuie sa fie atenti cu produsele care contin ingrediente suplimentare, cum ar fi mineralele, vitaminele, cafeina si aditivii sub forma de plante. Ingerarea de cantitati mari din aceste bauturi poate conduce la reducerea performantelor sportivilor si poate avea consecinte negative asupra sanatatii.  

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.197 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.