Copenhaga

aug. 23, 2011 | 1 comment | copenhaga, danemarca

La sfarsitul lunii mai, cu ocazia Maratonului Copenhaga, am vizitat acest oras din nordul Europei, unul din locurile unde cred ca mi-ar place sa traiesc (daca vreodata voi renunta la minunatul si neasemuitul nostru Bucuresti).

Copenhaga mi-a adus aminte foarte mult de Stockholm si de Amsterdam, si e normal sa fie asa, pentru ca regii Danemarcei s-au inspirat destul de mult din arhitectura acestor orase.

Cuvantul prin care as descrie atmosfera din acest oras este “primitor”. Este un oras prietenos, calm, placut, civilizat. Este un oras matur, daca se poate spune asa. Ai de la bun inceput impresia ca toate lucrurile sunt aranjate asa cum trebuie, ca “mecanismul” urban functioneaza fara sa scartzaie si ca cetatenii sunt in siguranta.

In plus de asta, Copenhaga este un oras foarte “vizitabil”. Ca turist ai o multime de lucruri de vazut si de facut. E plin de obiective foarte bine intretinute si puse in valoare, in general mostenite de prin secolele trecute. Cladirile moderne nu sunt foarte vizibile sau stridente si nu altereaza aspectul de oras istoric.

Orasul este gandit pentru a fi parcurs la pas sau cu bicicleta: trotuare largi, benzi speciale pentru biciclete (late de 1,5-2 metri), zone pietonale. Si se vede cu ochiul liber ca danezii fac miscare, pentru ca arata bine, sunt supli, in forma, multi dintre ei calare pe biciclete (de la mic la mare, imbracati sport sau office). Este o incantare sa vezi o natie asa sanatoasa. Si relaxata. Nu sunt ei neaparat prea prietenosi, dar sunt amabili.

Mica Sirena este un punct de atractie pentru turisti, desi intre noi fie vorba nu e mare lucru de vazut, decat o statuie pe o stanca. Sunt alte locuri si lucruri mult mai atractive in Copenhaga, insa odata ajuns acolo, trebuie sa bifezi si o vizita in acest punct turistic.

Schimbarea garzii in Copenhaga este un spectacol zilnic care atrage o puzderie de turisti. Garda pleaca de la palatul regal Amalienborg si apoi marsaluieste in formatie pe bulevardele orasului, pe o distanta de vreo 2-3 km, pana intr-o piata mare, unde face “schimbul”. Totul se face in plin trafic, insa nimeni nu se enerveaza. Este un moment important si asteptat de sutele de turisti (dintre care unii ii insotesc pe soldati pe tot traseul, asa cum am facut si noi, iar altii ii asteapta la destinatie). Este un spectacol ce nu trebuie ratat.

Aici puteti urmari cateva imagini din Copenhaga:

Schimbarea garzii

N-am apucat sa mergem la muzee, din cauza timpului scurt, insa nu am putut rata o expozitie temporara, The Bodies, pe care o vazusem cu 3 ani in urma si la Barcelona. Din fericire, exponatele au fost cu totul altele aici. Este o expozitie extraordinar de interesanta, pe care as revedea-o oricand cu placere. Aceasta expozitie era gazduita intr-o cladire numita Experimentarium, un soi de “muzeu” dedicat experimentelor stiintifice. Desi am crezut initial ca este pentru copii, s-a dovedit a fi foarte interesant si pentru adulti. Pacat doar ca nu am avut mai mult timp, pentru ca trebuie sa stai cateva ore bune, eventual in zile diferite, pentru a te juca pe la toate experimentele.

In perioada cand am fost in Copenhaga avea loc in centrul orasului o expozitie foto cu teme de mediu:




Acest articol a fost vizualizat de 1.277 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Maria
    august 24, 2011

    Tare frumos acolo! Multumim pentru poze si filmulete!

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.