Taxarea produselor tip “fast food”

aug. 16, 2011 | 0 comments | alimentatie nesanatoasa, fast food

Anul trecut s-a incercat introducerea acestei masuri, insa nu s-a reusit. Nu stiu motivele reale, insa se pare ca autoritatile au intampinat o mare opozitie din partea producatorilor si au renuntat la idee.

Iata ca ideea a fost reluata de catre doi deputati, care vor sa propuna o lege care va permite taxarea alimentelor considerate nesanatoase si a bauturilor carbogazoase. Banii colectati astfel vor fi directionati catre programe de educare a populatiei, cum ar fi conceperea unor “abecedare nutritionale”, care se vor distribui gratuit. Ideea acestor abecedare a fost anuntata prima data de catre dl. Prof. Hancu de la Cluj, in cadrul Conferintei “Sanatate prin alimentatie”.

Acest gen de taxare a alimentelor nesanatoase nu este o inventie romaneasca. In Ungaria exista deja o astfel de lege si chiar se aplica. Ramane de vazut ce sanse va avea la noi. Cred ca va dati seama ca presiunile si opozitia din partea producatorilor sunt foarte mari.

Sunt foarte curios in primul rand daca legea va trece, iar daca da, ce efecte va avea. Evident, rezultatele se pot constata peste ani, si asta daca se vor face niste studii serioase. Altfel e doar o masura aiurea.

Simpla taxare nu cred ca va modifica foarte mult comportamentul consumatorilor. Cine vrea sa cumpere sharoma in fiecare zi, nu se va uita la 50 de bani in plus. La fel si cu bauturile carbogazoase. Totusi, acesti banutzi colectati si folositi cu cap ar putea sa produca un efect in ani, macar asupra generatiilor ce vin din urma si care merita o educatie corecta si din punct de vedere nutritional.

Am spus si eu cateva cuvinte despre acest subiect intr-un interviu pentru B1:

Tot apropo de aceasta tema, am avut o experienta tare neplacuta cu postul TVRinfo, unde am fost invitat saptamana trecuta la o dezbatere in direct. Am acceptat invitatia, desi era in miezul zilei si aveam multe alte treburi. Eram eu in studioul din Bucuresti, iar in studioul din Cluj era unul dintre deputatii initatori ai legii si profesorul mai sus amintit. Imi dau seama ca intre mine si cei doi invitati de la Cluj exista o diferenta si de pozitie si de varsta si de pregatire, insa din intrebarile pregatire de moderatoare am vazut ca eu eram chemat pentru o perspectiva a nutritionistului practicant, aflat pe “campul de batalie”, iar cei doi pentru a discuta despre initiativa legislativa. Am stat 50 de minute in studioul TVR, timp in care mie mi-au fost adresate 2 intrebari scurte, iar restul discutiei s-a purtat cu Clujul. La un moment dat a intervenit prin telefon si fostul ministru al sanatatii, Nicolaescu, care s-a opus “by default”, ca doar e in opozitie, insa se vedea clar ca habar nu avea despre ce se vorbeste, ceea ce a fost de-a dreptul penibil.

Am plecat de la minunata televiziune de stiri TVRinfo cu un gust foarte amar, intrebandu-ma cum e posibila atata lipsa de profesionalism si lipsa de respect pentru timpul unui om. “Felicitari” dl. producator de la “Dezbateri” ora 11 TVRinfo. O mare bila neagra din partea mea!




Acest articol a fost vizualizat de 936 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.