Consumati fructe de padure, in special afine

iul. 30, 2011 | 0 comments | afine, fructe de padure

Afinele se numara printre alimentele cele mai bogate in nutrienti, fapt dovedit de o multime de studii. S-a constatat ca o ceasca pe zi poate preveni deteriorarea celulelor si evolutia acestora catre cancer.

De ce sunt considerate sanatoase afine? Pentru ca sunt pline de antioxidanti, flavonoide si vitamine care ajuta la prevenirea deteriorarii celulare. Antioxidantii protejeaza celulele stabilizand radicalii liberi, ceea ce reduce efectul lor distructiv asupra structurilor celulare.

Radicalii liberi, atomi care contin un numar impar de electroni, ceea ce ii face foarte reactivi, pot induce tulburari la nivelul metabolismului celular, unul dintre factorii importanti in dezvoltarea cancerului. Este un lucru dovedit ca ca o dieta bogata in fructe si legume poate ajuta la reducerea riscului de degenerare maligna.

De asemenea, afinele sunt bogate in vitamina C, care sustine sistemul imunitar si poate ajuta organismul sa absoarba fier. Vitamina C este necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, ceea ce ofera protectie impotriva ruperii acestora si aparitia vanatailor.

Sucul de afine si alte produse pot fi hranitoare, dar contin fibre in cantitate mult mai mica decat fructele intregi, iar adaugarea de zahar reduce valoarea lor nutritiva.

Cele mai mari beneficii se obtin in urma consumului de afine crude si proaspete. O ceasca de afine, adica o portie, aduce in organism doar 80 kcal.

Sezonul de afine este in plina desfasurare, deci este momentul perfect pentru a ne face un stoc din acest fruct delicios. Pentru a ne bucura de ele pe toata durata anului, putem sa le inghetam si sa le pastram la congelator. E bine sa le punem intr-un singur strat pe o hartie de copt si apoi sa le introducem intr-o punga etansa. Dupa dezghetare, inainte de a fi folosite, este de preferat sa le clatim cu apa rece.




Acest articol a fost vizualizat de 1.478 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.