My Plate – noul simbol al alimentatiei echilibrate

iul. 24, 2011 | 0 comments | alimentatie echilibrata, my plate

Una dintre caracteristicile importante ale unei alimentatii sanatoase este echilibrarea corecta a grupelor de alimente, astfel incat sa nu se ajunga la consumul excesiv al unora si aportul insuficient al altora.

Toata lumea cunoaste, macar din auzite, piramida alimentara, un model lansat in urma cu ani de zile. Modelul este relativ ok, insa destul de greu accesibil pentru publicul larg, ca usurinta de intelegere. Asta pentru ca oamenii nu au rabdare sa aprofundeze catusi de putin informatii pentru care nu au un interes anume. Realitatea e ca cei mai multi oameni nu sunt interesati de alimentatie si atunci n-ai cum sa le ceri sa inteleaga piramida.

Asa ca americanii s-au gandit sa lanseze un model si mai simplu, pe care l-au numit MyPlate, adica Farfuria Mea. Modelul este cu adevarat simplu, intuitiv, atractiv. E foarte probabil sa prinda mult mai bine decat piramida, pe care nu o inlocuieste, ci doar o completeaza. MyPlate a fost lansat in iunie anul acesta si are sustinatori “de top”, cum ar fi sotia presedintelui american, Michelle Obama, care este interesata de zona aceasta a alimentatiei sanatoase. E a afirmat despre aceast nou concept ca este “minunat si usor de folosit de catre orice persoana care vrea sa manance sanatos”. Nu pot decat sa fiu de acord, tocmai de aceea am ales sa vorbesc despre acest subiect.

Asa cum se vede in imagine, farfuria este impartita in 4 zone aproape egale, care sunt ocupate de fructe, legume, cereale si alimente bogate in proteine (carne, oua, surse vegetale de proteine). Interesant este ca alaturi se gaseste o zona speciala pentru lactate, subliniind astfel importanta lor particulara in alimentatia umana.

Cred ca ar fi interesant ca fiecare dintre noi sa ne analizam alimentatia zilnica din perspectiva acestui nou concept. S-ar putea sa avem surprize. De cele mai multe ori se observa ca sferturile reprezentate de legume si fructe sunt de fapt inexistente sau foarte mici sau inlocuite de grasimi si dulciuri (care nici macar nu sunt figurate in MyPlate, pentru ca ele sunt optionale in regimul nostru zilnic).

Urmariti aici un filmulet produs pentru a explica si exemplifica noul concept MyPlate:

Si pentru ca se tot discuta despre “portii”, haideti sa vedem ce inseamna o portie de legume:

Ambele materiale au fost fimate pentru CSID, ProTV




Acest articol a fost vizualizat de 1.428 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.