Un om care a reusit!

iun. 13, 2011 | 2 comments | Obezitate, Slabire

 Pe Alexandru Ghica l-am cunoscut anul trecut, cand a fost selectat pentru a participa la cea de-a 5-a editie a concursului “Da jos burta!”, organizat de revista Men’s Health. Evolutia lui a fost buna, dar nu iesita din comun. A terminat concursul  cu 8,5 kg mai usor, insa inca departe de greutatea normala. Ne-am despartit spunandu-i, ca si celorlalti, ca lupta trebuie sa continue. De atunci n-am mai discutat, insa anul acesta, in plina editie numarul 6 a concursului “Da jos burta!”, Alex m-a contactat si mi-a aratat fotografiile lui recente. Am fost uimit si incantat in acelasi timp. Transformarea lui este un exemplu nemaipomenit si m-am bucurat ca a fost de acord ca imi acorde un interviu si sa impartaseasca si altora experienta lui.

Nu vreau sa se inteleaga gresit: nu prezint acest caz ca pe o reusita a mea. 99,9999% este reusita lui si il felicit din toata inima pentru asta. Sunt totusi bucuros ca am contribuit si eu la transformarea lui. 

Care a fost greutatea maxima pe care ai avut-o? Cum ai ajuns in aceasta situatie?

Greutatea maxima pe care am avut-o a fost de 125 kg, pe care o aveam in clasa a 12-a, si anume in 2007. Povestea ingrasarii mele si a problemelor cu greutatea incepe de cand eram copil. La 6 ani eram un copil perfect normal, insa am suferit doua operatii la ambii rinichii (una la 6 ani, alta la 10 ani) si drept urmare efortul a fost interzis pentru mine o bucata buna de timp, care a dus la ingrasarea mea din copilarie. De la 8 ani am inceput sa fac karate si baschet, chiar daca am intrerupt antrenamentele pentru a doua operatie, pe urma cand am primit acordul medicului am reinceput. Odata cu cresterea in inaltime, si cu sportul activ in viata mea, la 14-15 ani aveam o greutate normala, pe care am mentinut-o pana aproape de varsta de 17 ani, moment in care viata mea a luat o intorsatura grava, am schimbat stilul de viata, am renuntat la sport si la sala de forta, m-am apucat de fumat, aveam masina si numai cu ea ma deplasam, am inceput sa mananc si mai prost, si mai mult, cu precadere noaptea, asa ca la varsta de 18 ani am ajuns la greutatea de 125 kg, greutate pe care am dus-o pana pe la 19 ani.

In clasa 12-a, urmand exemplul unui coleg care slabise, am tinut un regim disociat, si timp de 3 luni am slabit 25 de kg, fara sport, ca rezultat o buna parte din masa musculara a disparut. Insa, neschimbandu-mi stilul de viata si modul de gandire, am luat 10-15 kg relativ repede si pe care le-am mentinut pana pe la 20 de ani. La un momentat, dorind iar sa mai slabesc, mi-a ajuns in maini “renumita” pastila chinezeasca de slabit, astazi interzisa. A fost foarte eficienta, am slabit 15 kg in aproape o luna, in mare parte nemancand nimic, iarasi din masa musculara s-a taiat iar, iar efectele secundare m-au facut sa lesin pe terenul de baschet, plus depresii cand totul era perfect, insomnii si lista poate continua. Evident ca dupa incetarea administrarii pastilei am pus la loc 15 kg in cateva luni, ceea a dus la greutatea de 116-117 kg in februarie 2010.

Care era reactia celor din jur atunci cand aveai acea greutate?

Reactia celor din jur era interesanta: in liceu imensitatea mea era impresionanta, ca nu aveam numai grasime, eram mai mult masiv. In perioada facultatii mi se aducea la cunostinta faptul ca eram gras de catre familie si unii prieteni, din pacate nu s-a facut atat de mult misto de mine pe cat ar fi trebuit.

Cum te simteai din punct de vedere fizic si psihic?

Fizic eram la pamant, nu mai puteam sa urc 5 scari fara sa gafai si sa transpir, nu mai puteam sa fac flotari, era grav de tot. NU mai ma incapeau hainele, hainele XXL nu imi erau neaparat foarte largi, dar nu puteau nici sa ma avantajeze in vreun fel. Ajunsesem intr-un moment in care nu-mi mai doream nimic, eram foarte deprimat, si desi eram intr-o relatie de un an de zile, toate problemele erau din cauza mea, si de la faptul ca eram deprimat mai mereu.

Care a fost momentul in care ai decis ca trebuie sa faci o schimbare? Ce te-a determinat ca exact atunci, si nu in alt moment, sa incepi sa slabesti?

Momentul critic in viata mea a fost in decembrie 2009, cand am vorbit la telefon cu fost coleg de generala, si am promis ca ne apucam de slabit in 2010 ca nu se mai poate, deasemenea la acest moment a contribuit faptul ca eram undeva in vacanta si ma indopam cu foarte multa mancare ardelenasca si incepeau sa ma stranga din ce in ce mai tare hainele. De  anul nou, mi-am pus dorinta ca in 2010 sa slabesc si sa imi schimb viata.

A fost dificil inceputul?

Inceputul nu a fost imposibil, deoarece am avut parte si de sustinerea familiei si prietenei, si am hotorat sa incep usor, incet, sa nu ma demotivez si sa-mi pot atinge scopul.

Care au fost primele masuri?

Primele masuri au fost luate de mama mea, care a hotarat ca noi toti trebuia sa slabim (eu, mama, tata, sora mea, bunica mea, matusile mele si unchiul meu). Ea a inceput o colaborare cu o firma de suplimente nutritive si ne-a bagat pe toti in program. Eu am fost sceptic de la inceput, dar am zis ca alta sansa nu mai aveam.

Ce schimbari drastice ai facut?

Din prima zi mi-am schimbat stilul alimentar, am renuntat la fast-food, la sucuri carbogazoase si colorate, la dulciuri ambalate sau din cofetarii, la produsele de patiserie si la snack-uri. Dimineata si seara mancam din produsele acelei firme (n.red. lucru pe care nu il recomandam cititorilor acestui blog), si la pranz mancam carne la gratar sau la abur, cu garnitura si salata si in loc de paine mancam lipii.

Ce rol a jucat “Da jos burta!” in evolutia ta?

Rolul concursului “Da jos burta!” a fost unul esential. Desi eu slabisem 15-16 kg la momentul inceperii concursului, nu incepusem sa fac sport serios, pentru ca nu puteam sa alerg mai mult de 5-10 minute, nu eram motivate 100% sa ma apuc de sport, si nici cu banii nu o duceam foarte bine. Concursul mi-a dat posibilitatea sa “jump start” slabirea. Mi-am facut analizele inainte si dupa, am beneficiat de consultanta domnului doctor Damian Serban (de la care am invatat foarte multe despre nutritie), am beneficiat de un abonament de 4 luni la o sala de fitness la care m-am antrenat aproape zilnic. In concluzie, concursul “Da jos burta!” m-a ajutat sa-mi ating scopul. Scopul meu nu a fost acela de a castiga concursul, ci de ma ajuta sa-mi schimb total stilul de viata, a fost fix impulsul de care am avut nevoie in perioda aceea critica a vietii.

Cum a fost luna de concurs?

Luna de concurs a fost dificila pentru mine deoarece s-a intercalat cu terminarea celor doua facultati, si aveam de invatat pentru restante, de promovat examene noi, de corectat doua licente, si de sustinut cele doua licente.

Ce ai facut dupa finalizarea concursului?

Dupa finalizarea concursului mi-am terminat studiile cu brio, si am continuat sa ma antrenez zi de zi, sa mananc corect, sa merg pe jos si sa traiesc sanatos.

Ce ai invatat nou din acest program?

Din acest program am invatat cum sa ma antrenez corect pentru a slabi si pentru a pune masa musculara, am invatat sa ma hranesc mai bine si mai sanatos, am aflat ca analizele de sange sunt mai mult decat bine venite, si ca nutritia corecta, cat si miscarea au un rol primordial pentru o viata sanatoasa.

Cat de mult s-a schimbat stilul tau de viata – alimentatie si activitate fizica?

Stilul meu de viata, atat de alimentatie cat si al activitatii fizice, s-a modificat RADICAL. Daca am timp liber suficient prefer sa merg pe jos decat sa conduc, sporturile gen baschet, fotbal, sunt mai eficiente decat sala pentru slabire si definire daca sunt insotite de nutritia necesara. In ianuarie 2011 am SCAPAT de fumat, o dependenta stupida, dadeam bani ca sa ma omor, sa ma sufoc – indiferent cat de bine imi e acum din punct de vedere financiar, 100$ pe luna in plus nu strica niciodata. Mai ales ca mi-au crescut neasteptat de mult performantele sportive  si starea de sanatate o data cu eliminarea acestei dependente. Pe principiul « perversului de pe Tg Ocna » ori suntem sanatosi , ori nu mai suntem 🙂 Pana la urma, pot sa spun cu mana pe inima ca sunt fericit.

Ce ti s-a parut cel mai dificil in perioada de scadere in greutate ?

In perioada de scadere in greutate, nu exista un moment “cel mai dificil” exista mai multe, primul este atunci cand iei decizia, e cel mai important sa pornesti motivat, cu motive si scopuri bine stabilite, si argumente logice pentru care vrei sa faci aceasta schimbare. Pe urma mai apar momente cand esti tentat de catre prieteni sa faci anumite lucruri pe care le-ai regreta daca le-ai face, sau cand esti tentat sa te opresti inainte de a-ti fi atins scopul. Cel mai dificil este acum, pe ultima 100 de metri, cand mai e foarte putin de dat jos/transformat, dar nu este imposibil!

Cat de mult ai slabit?

Pe cantar am slabit 31-32 kg, de la 116-117 kg la 85 de kg (sfarsitul lui octombrie 2010 si prezent). Si abia din noiembrie am schimbat antrenamentul si am inceput sa transform si sa ajung la felul in care arat astazi. (pozele de “dupa” sunt din martie, acum am evoluat cum era de asteptat)

La haine am slabit de la XXL la M/S slim fit la tricouri camasi etc si la blugi de la 38 la 33/32 slim leg.

Cum ti s-a schimbat viata avand cu 32 kg mai putin?

Viata mi s-a schimbat total, acum fac fata oricarei provacari, indiferent de dificultate, traiesc si mananc sanatos, tot ce imi propun, realizez.
Nu e totul roz, sunt om, am si eu probleme, nu sunt perfect, diferenta este ca atunci cand am o problema, cand trec printr-un moment deosebit de stresant si ma invaluie nervii si gandurile mai negre, ma gandesc doar ca “ce bine e ca sunt nefumator, daca eram fumator bagam cel putin un pachet acum” sau “macar nu mai trebuie sa car dupa mine 30 de kg aiurea, ce usor ma simt :)”

Cum au reactionat cunoscutii care nu te-au mai vazut de mult?

Au stat un pic pana sa ma recunoasca, altii au trecut pe langa mine pana nu i-am strigat pe nume, toti se socheaza ma felicita ma ating, si cei care au nevoie ma intreaba CUM am reusit.

Cum arata programul tau actual – alimentatie si sport ?

Programul meu incepe de dimineata, cand ma trezesc, imi iau shake-ul, ma duc la sala imi fac antrenamentul, ma intorc la birou, iau o gustare sanatoasa, lucrez, imi iau pranzul, carne + salata + garnitura, mai lucrez un pic dupa care ma duc la al doilea job, care devine din ce in ce mai solicitant, din punct de vedere al timpului. Cu 3-4 ore inainte de culcare mananc de seara. Cand nu trebuie sa fiu imbracat in costum prefer sa merg pe jos cu castile si muzica in urechi. De cateva ori pe saptamana suplimentez antrenamentul de dimineata, cu o ora sau doua de baschet sau fotbal pe la ora 22. Alimentatia mea beneficiaza si de exceptii, insa nu McDonalds, Kfc etc. -ma premiez cu  o inghetata sau o ciocolata, insa acum aleg numai de cea mai buna calitate.

Ce iti propui pe termen lung?

In viitorul apropiat urmeaza ca transformarea mea sa fie completa, in sensul ca grasimea corporala evidenta sa existe numai in poze! Si pe termen lung imi propun sa-mi mentin greutatea si conditia fizica impreuna cu acest stil de viata sanatos, cu sport, cu nutritie constiente si inteligenta si sa ajut alti oameni sa ajunga unde am ajuns eu.
De cand sunt in aceasta transformare totala, am participat la un cros, si am tot depasit diverse provocari fizice, la un moment dat ajunsesem sa alerg o ora pe banda, sau pe stadion, sau in parc. Astazi fac aprox. 400 de repetari in exercitiile ce lucreaza abdomenul.

Ce sfaturi ai vrea sa dai celor care se afla in situatia ta atunci cand aveai 117 kg?

Sfatul meu este numai pentru cei care sunt hotarati sa slabeasca. Cei care s-au saturat de starea lor actuala, si care nu au scuze cretine de genul “sunt fericit asa” (cat un tanc sovietiv).
Nu trebuie sa disperati, solutia exista, timp exista, totul poate fi obtinut in functie de timpul alocat, indiferent de program ,profesie, varsta si sex.
RABDAREA este CHEIA, nu cautati solutii care promit ca veti slabi intr-o saptamana sau cine stie cat, din experienta, cu mana pe inima spun, daca nu slabesti cu cap, si constient, te vei ingrasa la loc si mai mult rau iti vei face.
Incepi usor, fara sacrificii, insa cu gandirea corecta, nu te gandi ca renunti la mancare, ci doar ca faci o alegere sanatoasa si benefica, nu intra la un regim, ci incepi un nou stil de viata.
Cel mai important este sa slabesti natural, incet, sa lasi corpul sa se obisnuiasca, sa ai rabdare cu tine, sa crezi in tine indiferent daca te sustine cineva sau nu, tu esti cel care ia decizia, esti ceea ce mananci si esti ceea ce vrei sa fii! Puteti apela la mine cu mare drag pentru alte sfaturi, sau sutinere morala.

35 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.049 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. roman
    iunie 07, 2012

    nu am cuvinte BRAVOOO,,,,,

  2. Anonim
    iunie 13, 2014

    Am si eu cateva intrebari, daca esti dornic sa-mi raspunzi la ele…, ci anume:
    1. Cum ai reusit sa dai jos sanii, aceia? ai avut o problema cu ginecomastia?
    2. Cum ai reusit sa dai jos soldurile?
    3. Cum ai reusit sa dai jos burta?
    Te rog mult, daca doresti sa-mi raspunzi si mie la aceste intrebari!

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.