Ce contin bauturile energizante

mart. 21, 2011 | 3 comments | bauturi energizante

Bauturile energizante sunt foarte populare in randul tinerilor. Probabil pentru ca acestia sunt cei predispusi la a cauta solutii rapide la orice problema. Esti obosit si fara vlaga? Dai pe gat o bautura energizanta si ai rezolvat problema.

In general, aceste bauturi energizante contin apa, zahar si alti carbohidrati, niste stabilizatori si coloranti (adica E-uri) si mai ales substante care le confera proprietatea speciala de “a energiza”.

Cafeina nu este singurul ingredient care are capacitatea de a ne da senzatia de energizare. Noile bauturi energizante contin o multime de alte ingrediente, pe langa cafeina. Sa aruncam o privire asupra ingredientelor actuale si a celor care vor fi introduse in curand.

Carbohidratii cu digestie lenta elibereaza lent energie. Acest tip de carbohidrati sunt derivati din sucroza si sunt diferiti de zahar pentru ca se digera mult mai lent in intestinul subtire, eliberand lent energie, intr-un ritm constant.

In bauturile energizante se mai folosesc plante cum ar fi ginkgo biloba, ginsengul, yerba maté, si armurariul (numit si “ciulinul laptelui”):

Ceaiul verde este o sursa naturala de cafeina. Cercetatorii au indicat potentiale beneficii ale extractului de ceai verde in zone precum consumul energetic, accelerarea metabolismului si oxidarea grasimilor.

Sfecla rosie este bogata in azot, iar acest lucru face ca sucul de sfecla sa creasca rezistenta la effort.

Vitaminele B sunt implicate in metabolizarea carbohidratilor pana la stadiul de glucoza, sursa de energie in timpul eforturilor intense, dar si in metabolismul grasimilor si proteinelor.

Vitamina B6 (piridoxina) este cofactor in reactiile enzimatice, multe dintre ele avand legatura cu metabolismul aminoacizilor.

Vitamina B12 joaca un rol important in metabolismul energetic.

Vitamina B1 ajuta la conversia glucozei in energie.

L-carnitina este un element important in metabolismul energetic la nivelul multor organe, cum ar fi inima, muschii, ficatul sau celulele sistemului imunitar. Joaca un rol esential in producerea energiei din grasime, de aceea este importanta in efortul de lunga durata, dar si in recuperarea dupa efort.

Riboza este un monozaharid despre care a fost demonstrat ca stimuleaza procesele metabolismului energetic si accelereaza refacerea tesuturilor.

Taurina este un aminoacid prezent in mai toate bauturile energizante. Combinatia de taurina si efedrina induce senzatia de “energizare”. In privinta imbunatatirii performantelor atletice, unele studii sustin aceasta idee.

Coenzima Q10 este implicata in productia de energie, functionand ca antioxidant. Consumul ei reduce senzatia de oboseala si imbunatateste performantele fizice.

Asa cum spuneam, exista multe bauturi energizante pe piata. De exemplu, Playboy a lansat o astfel de bautura, fiind promovata intens de tot soiul de “iepurasi”, asa ca nu ma indoiesc ca a prins de minune.

O alta companie care a lansat de curand un astfel de produs este Forever Living. Bautura lor se numeste Forever Active BOOST.

FAB se deosebeste de alte bauturi energizante, deoarece furnizeaza atat energie pentru utilizare imediata, cat si pe termen lung. Eliberarea imediata de energie este furnizata de guarana, ingredient natural extrem de popular in Brazilia, iar efectul de lunga durata se datoreaza tehnologiei complexului ADX7, amestec brevetat obtinut din plante adaptogene si nutrienti de catre un cercetator si conducator stiintific sportiv rus.

In promovarea produsului, cei de la Forever Living afirma ca ADX7 a ajutat atletii rusi sa castige (in curse) peste 130 de medalii la competitiile olimpice.

Bautura contine apa carbogazoasa, zahar, dextroza, acid citric, indulcitor, gel stabilizat de Aloe vera, regulatori de aciditate, taurina (600 mg), extract din seminte de guarana, glucuronolactona, arome, L-glutamina, amestec de plante adaptogene (Eleutherococcus s., Schisandra), inozitol, vitamine (B3, B5, B6, B12), colorant.




Acest articol a fost vizualizat de 1.376 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. Dorin
    martie 22, 2011

    care ar fi pretul de platit pe termen lung pentru aportul acesta imediat de energie?

  2. sorinheisu
    martie 25, 2011

    Ca orice abuz, consumul intensiv si necontrolat de energizante poate sa dauneze , mai ales in cazul acelora cu substante active de sinteza.

    In mod sigur, in momente obositoare, un energizant NATURAL asa cum este FAB Forever, nu are cum sa dauneze, dimpotriva.

    Cat priveste colaborarea cu aceasta companie de renume, va stau la dispozitie pentru detalii.

  3. admin
    martie 25, 2011

    Dorin,
    E vorba de stimularea continua a sistemului nervos central, care poate duce la stare de agitatie, nervozitate si o falsa senzatie de “bine”; in timp se instaleaza un grad de dependenta si nevoia de a consuma acea bautura pentru a obtine senzatia respectiva.
    Niciuna dintre aceste bauturi nu este “naturala”… sa fim seriosi. Diferenta dintre ele ar fi compozitia – unele sunt mai chimice si mai aditivate decat altele.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.