Fructoza, un indulcitor “prietenos”

feb. 13, 2011 | 1 comment | fructoza, indulcitor

Influenta fructozei asupra metabolismului şi a greutatii corporale a fost pusa sub semnul intrebarii in ultima vreme. Pentru a risipi indoielile, un studiu publicat in Critical Reviews in Food Science and Nutrition trage concluzia ca fructoza nu creste aportul alimentar si nu are nicio influenta asupra greutatii corporale si nivelului trigliceridelor, atat la normoponderali, cat si la supraponderali si obezi.

Practic nu a fost gasita nicio legatura intre consumul normal de fructoza si afectarea metabolismului lipidi si/sau glucidic, secretiei de insulina si greutatii corporale. 

Fructoza este un carbohidrat simplu care se gaseste in fructe, legume si miere. In forma pura a fost folosita ca indulcitor inca din 1850, in special la diabetici si cei cu probleme de greutate. In ultima perioada a fost folosita pe scara larga ca indulcitor alimentar.

Nu trebuie facuta confuzia intre fructoza cristalina si siropul de porumb bogat in fructoza (HFCS), care contine in cantitati egale glucoza si fructoza (la fel ca zaharul). Utilizarea extensiva a HFCS are legatura directa cu cresterea greutatii corporale si modificari la nivel metabolic. Fructoza are un indice glicemic redus, spre deosebire de HFCS si zaharul obisnuit si din acest motiv nu creste rapid glicemia, fenoment care este urmat apoi de un raspuns insulinic rapid si reducerea brutala a nivelului glucozei serice.

 Cercetarile au aratat ca desi consumul de fructoza a crescut de-a lungul anilor, consumul relativ la alte zaharuri a ramas constant.

O metaanaliza publicata in 2008 arata ca un consum moderat de fructoza (50 grame pe zi) nu are efecte negative asupra organismului si ar putea fi chiar benefica; o cantitate mai mare, pana la 100 g/zi, de asemenea nu are efecte negative asupra greutatii corporale. S-a constatat ca consumul mediu de fructoza este de 49 g/zi, in toate grupele de varsta.

In concluzie, fructoza ar putea fi chiar utila in tratamentul obezitatii, pentru ca este mai dulce decat zaharul si in acest fel se foloseste o cantitate mai redusa, ceea ce diminueaza aportul caloric.




Acest articol a fost vizualizat de 3.288 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. maryaa
    februarie 04, 2013

    Ca indulcitor natural si fara contraindicatii sau efecte nocive se poate folosi Xylitolul. Acesta avand continut scazut caloric si indice glicemic mic este recomandat atat in curele de slabire cat si persoanelor care au probleme cu glicemia. Inafara de faptul ca nu se deosebeste, ca gust ,de zahar, acesta mai are si avantajul ca se poate folosi si la temperaturi ridicate (spre deosebire de alti indulcitori) fara a-si modifica proprietatile si fara a altera gustul si mai este si antibacterian

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.