Alimentatia in perioada de mentinere dupa o cura de slabire

nov. 27, 2010 | 0 comments | Slabire, greutate, mentinere

Nu pot decat sa ma bucur atunci cand studii de mare amploare dovedesc ca abordarea pe care o folosesc cu pacientii mei este corecta si eficienta (acest lucru l-am constatat in cele mai multe cazuri). Asa cum le spun si pacientilor mei, perioada de scadere in greutate este importanta, dar mult mai importanta este perioada ce urmeaza, aceea de mentinere a greutatii normale, care ar trebui sa dureze tot restul vietii. Din pacate nu se intampla asa, si nu o spun eu, ci studiile care au aratat ca rata recaderii este ingrijorator de mare dupa 2 ani.

Exista totusi cai prin care greutatea poate fi mentinuta. Trebuie doar ca pacientul sa fie educat in acest sens si sa accepte indicatiile.

Este clar ca cei care se intorc la vechile obiceiuri de dinainte de perioada de scadere in greutate sunt condamnati sa ia in greutate, de cele mai multe ori chiar mai mult decat aveau inainte. Iar acest lucru este o tragedie pentru compozitia corporala si pentru sanatate, in general.

Studiul despre care o sa vorbesc se numeste “Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance.” si a fost publicat in N Engl J Med, 2010; 363:2102-2113.

Conforma cestui studiu, cea mai buna metoda de a mentine greutatea stabila este un regim alimentar bazat pe alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, produse lactate cu putina grasime, precum si alimente de origine vegetala, cum ar fi fasolea si mazarea, reducand in acelasi timp alimentele cu indice glicemic mare, ca painea alba, orezul alb si alte produse ce contin carbohidrati rafinati. Cei care au condus acest studiu afirma faptul ca urmand un astfel de regim nu mai e nevoie sa se tina cont de aportul caloric (as sublina faptul ca acest lucru este valabil doar dupa ce greutatea normala a fost atinsa).
Cercetatorii au constatat ca dintre adultii care au pierdut cel putin 8% din greutatea corporala urmand un regim ce presupunea restrictia calorica, singurii care au reusit cu succes sa-si mentina greutatea obtinuta au fost cei care au adoptat acest regim bogat in proteine si cu aport redus de carbohidrati rafinati.

Alimentele cu indice glicemic mare sunt cele care contin carbohidrati care sunt digerati si transformati rapid in glucoza, care ajunge astfel mai rapid in sange. Spre deosebire de acestea, alimentele cu indice glicemi mic sunt descompuse mai lent in timpul procesului de digestie, astfel incat genereaza un flux de glucoza pe o perioada mai lunga de timp.

Studiul numit “Diogenes” (sustinut cu fonduri europene in valoare de 14,5 milioane de euro) s-a desfasurat in 8 centre de studiu din Europa si a fost condus de doctorii Thomas Meinert Larsen si Arne Astrup de la Universitatea din Copenhaga. Ei au ajuns la concluzia ca recomandarile nutritionale pe plan european nu sunt suficiente pentru a preveni obezitatea si ca ar trebui aplicate rezultatele ultimelor studii privind importanta proteinelor si carbohidratilor in controlul apetitului.

In acest studiu au fost implicate 772 de familii europene, din care 938 de adulti erau supraponderali, cu un IMC mediu de 34 kg/m2. Acestia au fost invitati sa urmeze un program de scadere in greutate, cu limitarea aportului caloric la 800 kcal/zi. Scaderea in greutate s-a situat la valoarea medie de 11 kg.
Dupa cele 8 saptamani de dieta restrictiva, cercetatorii au indicat celor 773 adulti ramasi in program una dintre cele 5 tipuri de alimentatie, pe durata a 6 luni, in scopul stabilirii celei mai eficiente abordari.

Cele 5 abordari au fost:

1. aport proteic redus (13% din total), preponderent carbohidrati cu indice glicemic mare.

2. aport proteic redus, preponderent carbohidrati cu indice glicemic mic.

3. aport proteic crescut (peste 25% din total), preponderent carbohidrati cu indice glicemic mic

4. aport proteic crescut, preponderent carbohidrati cu indice glicemic mare

5. urmand recomandarile dietetice curente, fara instructiuni speciale privind aportul de carbohidrati (grupul de control)

Dupa 6 luni de faza de mentinere, rezultatele au aratat urmatoarele:

– 548 (71%) adulti au urmat aceasta faza de mentinere

– Cresterea in greutate medie in tot grupul a fost de 0,5 kg

– Cel mai prost rezultat s-a inregistrat in grupul cu regim sarac in proteine si bogat in carbohidrati cu indice glicemic mare (1,67 kg in medie)

– Cresterea in greutate a fost mai mica cu (in medie) 0,93 kg la cei cu dieta bogata in proteine decat la cei cu aport redus de proteine si cu 0,95 kg mai mic la cei cu aport de carbohidrati cu indice glicemic mic, decat la cei cu diete cu aport de carbohidrati cu indice glicemic mare.

 Cercetatorii au tras concluzia ca prin cresterea moderata a aportului de proteine si prin reducerea indicelui glicemic se poate obtine mentinerea greutatii.

Ei sustin ideea ca in perioada de mentinere dupa o cura de slabire trebuie implementata o astfel de abordare, fara a exista o restrictie in privinta cantitatilor.




Acest articol a fost vizualizat de 1.319 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.