Sa ii invatam pe copii sa manance legume

aug. 07, 2010 | 0 comments | copii, educatie, legume

Desenele animate cu Popeye marinarul, petrecerile cu tematica si cursurile de gatit pentru copii ajuta la cresterea cantitatii de legume pe care acestia o consuma, conform unui studiu publicat in revista Nutrition&Dietetics.

Cercetatorii de la Mahidol University din Bangkok au constatat ca tipul si cantitatea de legume consumate de copii se amiloreaza dupa ce acestia au participat la programe multimedia care prezentau personaje ce promoveaza alimentatia sanatoasa.
Chutima Sirikulchayanonta afirma: “I-am pus pe copii sa planteze seminte de legume, sa participe la degustari de legume si fructe, sa gateasca supa de legume si sa se uite la desene animate cu Popeye. De asemenea, am trimis scrisori parintilor in care ii rugam sa-si incurajeze copiii sa manance fructe si legume, iar profesorii au stat la masa cu acestia in pauza, pentru a le servi ca model pentru alimentatia sanatoasa.”

Ei au constatat faptul ca dupa scurt timp cantitatea de legume consumate s-a dublat, iar diversitatea acestora s-a marit. Parintii au raportat faptul ca acasa, copiii lor au vorbit mai frecvent despre legume si s-au simtit mandrii ca au mancat aceste alimente in pauza de masa la scoala.

In tarile dezovoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare s-a constatat faptul ca copiii consuma prea multe grasimi saturate, zahar si sare si insuficiente legume si fructe. Doar 61% dintre copiii cu varste intre 4-8 ani consuma cantitatea optima de fructe si doar 1 din 4 consuma suficiente legume.
Studiile au aratat de-a lungul timpului ca obiceiurile alimentare si modelele de alegere a alimentelor formate in copilarie se regasesc in tot restul vietii. Profesorul Sirikulchayanonta este de parere ca formarea unor obiceiuri sanatoase inca de la o varsta frageda poate avea un impact major asupra sanatatii viitorului adult.

Sudiul a mai aratat si aceste aspecte:

– Stand la masa alaturi de copil si mancand acelasi lucru ca el, il face pe micut sa se simta special

– Petrecerile cu degustare de alimente reprezinta o cale placuta pentru copiii pentru a compara gustul diverselor fructe si legume

– Implicarea copiilor in activitatile de preparare a hranei, cum ar fi masurarea cantitatilor, amestecarea ingredientelor, ii ajuta pe acestia sa invete numele si culorile alimentelor si sa isi dezvolte capacitatea de coordonare mana-ochi




Acest articol a fost vizualizat de 1.090 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.