Berea si burta

mai 17, 2010 | 0 comments | bere, burta

Vine vara,

Bine-mi pare,

Beau o bere,

Rece tare.

 Si uite asa, ne vom ostoi setea si vom combate canicula, toata vara, apoi vom continua si in sezonul rece, pentru ca berea n-a fost inventata doar pentru zilele toride, nu?

 Ar fi perfect daca ai putea sa bei oricata bere doresti si asta sa nu lase nicio urma in organismul tau. Doar ca nu se intampla asa.

Consumul regulat de alcool dauneaza grav sanatatii. Trecem peste toate bolile groaznice pe care ar putea sa le provoace si hai sa ne oprim la excesul ponderal.

Calculul este relativ simplu. O sticla de bere (500 ml) furnizeaza in jur de 150-200 kcal. Sa zicem ca bei in fiecare zi cate 2 beri, deci iti aduci in organism cate 300-400 kcal zilnic. Asta inseamna ca saptamanal ai un excedent de 2100-2800 kcal. Un calcul simplu de conduce la un excedent anual de 109200 – 145600 kcal. Daca transpunem aceste numere in kilogram de tesut adipos ajungem la 15-20 kilograme pe an!! (1 kg tesut adipos a fost echivalat cu 7000 kcal).

Trebuie retinut faptul ca prezenta alcoolului in organism limiteaza metabolizarea grasimii ca substrat energetic.

Energia provenind din bere este considerata “goala” (calorii goale), in sensul ca produsul respectiv nu ne aduce mare lucru din punct de vedere nutritional, doar energie si atat. Acest lucru este valabil pentru toate bauturile alcoolice, nu numai pentru bere.

Este oare adevarat ca berea iti face burta mare? E vorba de asa-zisa “beer belly” (burta bautorului de bere). Studiile au aratat ca nu exista o corelatie directa intre consumul de bere si aparitia obezitatii abdominale (de exemplu, Bobak M, Skodova Z, Marmot M. Beer and obesity: a cross-sectional study. Eur J Clin Nutr 2003;57:1250–3.) Asadar, bautorii de bere nu prezinta o predispozitie mai mare pentru aparitia obezitatii abdominale, nici raportat la cei care nu consuma alcool, nici la consumatorii de vin sau alte bauturi alcoolice. Berea (in exces) ingrasa pur si simplu, iar cei care au predispozitie pentru obezitate centrala, o vor dezvolta indiferent de sursa din care vine excedentul de energie.

Obezitatea centrala (sau abdominala, sau viscerala) se refera la acumularea de grasime in cavitatea peritoneala, intre organele interne (si nu trebuie confundata cu grasimea subcutanata, care se afla intre piele si peretele muscular). Aceasta acumulare de grasime este extrem de periculoasa pentru sanatate, crescand seminificativ riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, rezistentei la insulina si a diabetului zaharat tip 2, precum si predispozitiei catre diferite forme de cancer.

Cateva masuratori banale iti pot spune daca prezinti sau nu un risc crescut:

– circumferinta abdominala – nu trebuie sa depaseasca 102 cm la barbati si 88 cm la femei)

– raportul talie/solduri – nu trebuie sa fie mai mare de 0,9 la barbati si 0,85 la femei

Fa-ti aceste masuratori, calculeaza-ti si indicele de masa corporala si apoi mai gandeste-te daca mai e cazul sa pui bere la rece in frigider!

Citeste acest articol despre bere, iar daca faci sport, afla cum se impaca sportul cu alcoolul

Iata valorile nutritionale pentru o sticla de bere (500 ml):




Acest articol a fost vizualizat de 1.998 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.