Epigoni de toata jena

feb. 03, 2010 | 0 comments | epigon, jenanti

Inainte de orice, cautati in DEX cuvantul “epigon” (asta in cazul in care nu stiti deja ce semnificatie are) – www.dexonline.ro

Ok, acum ca v-ati lamurit despre ce voi vorbi aici, sa intram in subiect.

Ro Club Maraton s-a dovedit un proiect de mare succes. Am crescut extrem de rapid, am devenit cunoscuti, avem peste 100 de membri, ne stie toata lumea etc etc. Intr-un fel era de asteptat. In toata lumea exista cluburi de alergatori. La noi trebuia doar ca cineva sa puna bazele si restul a venit de la sine. Evident, nu am inventat noi apa calda. Insa pot sa spun cu mana pe inima ca am conceput acest club de la zero, bazandu-ne pe intuitie si pe ceea ce am mai vazut pe afara.

Asteptam momentul cand in Romania avea sa apara un alt club de alergatori (amatori). Este absolut normal sa se intample acest lucru. In mod normal as fi salutat aparitia acestui club si mi-as fi vazut mai departe de treaba mea. E loc pentru toata lumea, atat la concursuri, cat si pe net.

Insa cei care au infiintat noul club de alergatori (in Cluj) au ales sa copieze aproape tot ce tine de clubul nostru si de site. Este mai mult decat evident. Pornind de la concept, pe care l-au importat pe de-a-ntregul, continuand cu siteul care este un fel de copie mult mai slaba a siteului nostru si terminand cu paragrafe intregi furate cu copy-paste de la noi (eventual cu 2-3 cuvinte schimbate). Este o situatie mai mult decat jenanta… Ca sa nu mai zic ca printre membri lor se gasesc 2 persoane care pana acum erau in Ro Club Maraton… Magaria a continuat cu preluarea unui articol pe care noi l-am publicat primii si apoi l-au cerut si ei autorului (acesta fiind undeva in SUA, deci departe de orice probleme penibile de genul celor mentionate).

Mi se pare extrem de aiurea sa copiezi complet un concept, un site, abordarea, fraze intregi… practic tot… si apoi sa fii atat de ipocrit incat la “Despre noi” sa spui ca ti-au servit de model cluburile de afara, pe care le-ai vazut pe la concursuri… Nici macar un cuvant despre Ro Club Maraton de la care ai furat tot ce se poate. Probabil ca merg pe principiu “orice asemanare cu cluburi si siteuri existente este pur intamplatoare…” Nu-i asa baieti? Nu va e putin jena? Ca sa ma exprim in termeni de maraton, e ca si cum ati luat autobuzul pana la finish, in loc sa alergati intreaga cursa…

In aceasta situatie, problema se pune doar la nivel de moralitate, fair-play, bun-simt, pentru ca nu e o concurenta reala. Nu tin sa avem in Ro Club Maraton toti alergatorii din lume si nici macar din Romania. Prefer ca acei oameni care vin in club sa fie de calitate, sa se implice, sa inteleaga ce urmarim si cum ne dezvoltam. Insa furaciunea de pe site nu e ok. Avem un copyright acolo si s-ar putea sa facem uz de el daca ne suparam.

Cam atat despre bajetii astia “ardeleni cinstiti”. N-am de gand sa declansez un razboi – ar fi inutil si penibil. Am simtit doar nevoia sa spun ce ma deranjeaza.

Epigonul urmator este un individ caruia la un moment dat i-am oferit increderea si prietenia mea. Iar el si-a batut joc de ele. Poate ca ar fi trebuit sa ma astept la asa ceva de la un om care isi desconsidera intr-atat colegii medici incat sa ii priveasca ca pe niste inadaptati si incapabili de initiativa antreprenoriala si deci numai buni de a fi niste subalterni buni de exploatat.

Si acest personaj s-a inspirat la greu din activitatea mea. Ok, nici in zona profesionala nu pretind ca am inventat apa calda, desi am cateva contributii personale. Insa in ceea ce priveste zona de online, eu sunt de mult pe piata si am pornit totul de la zero, aducand siteurile la un nivel numai bun pentru a fi sursa de inspiratie pentru cineva pus pe “imprumutat”. Sigur, si in acest caz asemanarile sunt absolut intamplatoare… Omului i-au venit brusc toate ideile si ca sa vezi minune, ele au existat mai intai la mine pe siteuri.

Josnicia lui nu se opreste aici. Zilele trecute si-a pus un cunoscut sa ma spioneze la telefon si urma sa isi faca o programare la mine, ca sa fure in continuare know-how. Numai ca fraierul uitase ca ma sunase candva de pe acel numar, iar eu il bagasem in memorie. As rade in hohote daca nu m-ar dezgusta atat de tare… Dupa ce i-am spus “spionului” ca stiu din partea cui suna, individa s-a pierdut complet. La nici 2 minute ma suna “prietenul” si imi serveste niste explicatii penibile, pe care nu le-am inghitit.

Da, astia sunt oamenii. Ce daca au jdemii de ani de scoala, ce daca fac doctorate… caracterul si educatia primara ies imediat la iveala. Mai bine zis lipsa lor. Ca un om imbracat la patru ace, dar cu negru sub unghii.

Probabil va asteptati sa spun despre cine e vorba. Nu o sa o fac. Nici in primul caz, nici in al doilea. Le-as face o publicitate pe care nu o merita.

Sunt doar niste epigoni marunti.




Acest articol a fost vizualizat de 803 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.