Spanacul te fereste de cancer

ian. 26, 2010 | 1 comment | aflatoxine, cancer, spanac

spanacParintii ne-au batut la cap cand eram copii sa mancam legume. Acum e randul nostru sa ne “torturam” copii. Dar in acelasi timp nu trebuie sa uitam ca si noi, adultii avem mare nevoie de legume verzi.

Ce ati zice daca v-as spune ca acestea va pot salva viata?

A fost constatat faptul ca administrarea unei doze mici de clorofila si clorofilina – substante ce se gasesc in funzele verzi ale spanacului, broccoli si kale – pot anihila efectele nocive ale aflatoxinelor.

Aflatoxinele sunt un micotoxine naturale cu puternic efect carcinogenic, care se gasesc in 2 tipuri de fungi Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Alimentele cele mai predispuse la contaminare cu acesti fungi sunt porumbul si derivatele de porumb, alunele, nucile şi laptele.

Cercetatorii de la Oregon State University au constatat ca legumele cu frunze verzi au efect protector.
Aflatoxinele pot contamina alimentele in orice moment – in timpul proceselor de productie, la procesare, in timpul transportului si atunci cand sunt depozitate. Intoxicatiile acute cu aflatoxine au fost raportate in special in tarile in curs de dezvoltare care nu au capacitatea de a depista contaminarea alimentelor. Pentru ca aflatoxinele, in special aflatoxina B1, au capacitate carcinogenetica puternica la unele animale, interesul pentru ele a crescut in ultima vreme, in special in ceea ce priveste expunerea pe termen lung la oameni.

Studiul a aratat ca prin consumul concomitent de clorofila si clorofilina, biodisponibilitatea aflatoxinelor ingerate este limitata (studiul a fost realizat pe animale).

Expunerea la factori carcinogeni din mediul inconjurator are o contributie foarte importanta la aparitia celor mai multe forme de cancer la oameni – carcinogeni din fumul de tigara, amine heterociclice ce apar prin gatirea carnii la temperaturi inalte, aflatoxinele ce apar in urma contaminarii fungice.

Ulterior au fost efectuate si studii pe oameni. Cativa voluntari au primit doze mici de aflatoxine marcate cu carbon 14 si concomitent clorofila sau clorofilina. A putut astfel fi demonstrat ca aceste substante ce se gasesc in plante reduc semnificativ absorbtia si biodisponibilitatea aflatoxinelor.

Este un fapt pe care il constat la foarte multi pacienti – atunci cand sunt intrebati ce alimente nu consuma, in foarte multe cazuri sunt mentionate preparatele din frunze verzi – spanac, urzici, broccoli. Nimeni nu spune ca ar trebui sa mancam in fiecare zi asa ceva, insa macar odata la cateva saptamani am putea sa facem acest “sacrificiu”. Insa daca vrem sa ne bucuram de efectul lor protector, ar trebui sa le introducem in meniu mult mai frecvent. Frunzele verzi pot fi consumate atat gatite, dar si sub forma de salata.




Acest articol a fost vizualizat de 1.068 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Marcu
    februarie 08, 2010

    Nu stiu de ce lumea se fereste de spanac si urzici. Mie imi plac foarte mult si mananc ori de cate ori am ocazia.
    Fain blogul! Scrieti mai des.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.