Reductilul retras de pe piata

ian. 25, 2010 | 8 comments | reductil, suspendare

reductilAfibon, Ectiva, Lindaxa, Meissa, Meridia, Minimacin, Minimectil, Obesan, SibutraSitrane, Redoxade, Reductil, Zelixa, Sibutril, Siluton si Zelium.

Sau ca sa-i spunem pe nume “demonului” – sibutramina, primele fiind numele de scena ale acestei substante folosita din 1999 si pana pe 21 ianuarie 2010 in tratamentul obezitatii. Pentru ca de la aceasta data inainte (sa vedem pentru cat timp) licenta sibutraminei a fost suspendata de catre EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului).

In mod normal, in fiecare an sunt aprobate si retrase cateva zeci de medicamente de pe piata. Nici macar medicii nu le stiu pe toate acestea, decat daca lucreaza in mod direct cu ele. Poate doar farmacistii, care intra in contact cu toate medicamentele. Cu atat mai putin publicul “telespectator”, care de exemplu pun pariu ca habar nu are ca banalul Algocalmin (metamizol sodic) nu se mai administreaza la copii…

Ei bine, cu Reductilul situatia sta altfel, pentru ca tot ce are tangenta cu slabitul capata in timp o aura de vedeta si intra in vizorul tuturor celor care au kilograme in plus – de la cateva pana la zeci…

Ce e sibutramina? Este un medicament care a fost folosit in tratamentul obezitatii, datorita capacitatii lui de a actiona la nivel central, printr-un mecanism de inhibare a recaptarii serotoninei, noradrenalinei si dopaminei, in acest fel reducand apetitul, mai exact stimuland aparitia senzatiei de satietate.

Ca orice medicament cu actiune centrala, lista contraindicatiilor si efectelor secundare era destul de mare. Principala ingrijorare era legata de interactiunea cu afectiuni preexistente din sfera cardiovasculara, ceea ce ar fi putut conduce la aparitia de AVC-uri si infarcte de miocard. Rezultatele studiului SCOUT (Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial) au fost cele care l-au scos din joc pe Reductil, pentru ca au aratat ca exista acest risc la o anumita fractiune dintre cei care l-au folosit, comparat cu placebo.

Nu am citit inca o declaratie mai cuprinzatoare a celor de la Abbott, decat cateva vorbe de la un presedinte al companiei, care spunea ca dupa parerea lor medicamentul ar putea ajuta mult oameni suferinzi de obezitate si ca nu este de acord cu decizia EMEA. Sigur, era de asteptat.

Pe de alta parte, presa a latrat si ea putin pe tema “otrava din pastilele de slabit” etc etc

Se mai trezesc si unii imbecili care sa vina cu teorii ale conspiratiei precum ca medicii au fost mituiti din greu de catre Abbott ca sa prescrie aceasta otrava, desi stiau foarte bine ca aceste medicamente iti prajesc creierii bla-bla-bla… cine are timp sa ii bage in seama…?

Atat timp cat medicamentul este perfect legal, are toate aprobarile posibile pe plan international, este prezentat ca sigur si eficient (in limitele sale bine definite) la conferinte si prin reviste, eu ca medic nu am niciun motiv sa nu il prescriu, repet, respectand limitele sale de prescriere, dozajul, contraindicatiile etc.

Reductilul a fost prescris de zeci sau sute de medici in Romania – endocrinologi, nutritionisti, medici de familie si chiar am avut rezultate bune cu el. Rata efectelor secundare inregistrate a fost sub 10%, iar acestea au fost dintre cele “nenocive” (insomnie, agitatie, gura uscata).

Sigur, de acum vom respecta indicatiile EMEA si nu vom mai prescrie Reductil. Nu ma incurca cu nimic. Oricum nu era baza terapiei in cazul obezitatii. Oricum incercam initial abordarea clasica, care de altfel este cea mai importanta – schimbarea stilului de viata – miscare si alimentatie.

Ce se va intampla cu programul Reductostart? Ar fi o prostie sa fie inchis. Asta pentru ca nu are nicio legatura cu Reductilul. O spun public – nici macar o secunda nu m-am simtit constrans sau “stimulat” sa prescriu Reductil celor ce veneau prin acest program. Abordarea terapeutica a fost totdeauna decizia mea si sunt convins ca acelasi lucru s-a intamplat si in cazul celorlalti zeci de colegi medici din program.

A, da, sa nu uit. Am primit de la Abbott un pix si un carnetel. Ma autodenunt pentru luare de mita ca sa prescriu Reductil :))

25 Like



Acest articol a fost vizualizat de 8.275 ori.

Related Posts

Comments (8)

  1. geanina r.
    martie 02, 2010

    buna ziua!referitor la retragerea reductilului de pe piata,incep prin a va spune ca mi se pare o prostie!am incercat tot felul de solutii sa slabesc si nu am reusit!mancarea sanatoasa si sportul?????nu cred ca toata lumea poate sa respecte aceasta regula! de ceva vreme merg la un medic endocrinolog si ma tratez pt glanda tiroida!an incercat euthyrox 100 prescris de medic,bineinteles,am interupt o perioada tratamentul dar l-am reluat din nou!unde vreau eu sa ajung acum?la REDUCTIL…medicul vazand ca tot nu slabesc,pe langa euthyrox mi-a prescris si reductil 10mg!la inceput mi s-a parut o aberatie sa dau atatia bani pe el dar l-am cumparat!prima luna nu mi s-a parut cine stie ce,am continuat si a doua luna!surpriza…am inceput sa nu mai mananc la fel de mult ca inainte,am inceput sa consum mai multe lichide…si asa am inceput sa vad cum slabesc…mi-am propus sa mai limitez din mancarurile care nu sunt prea indicate in diete,m-am apucat si de sport(am mers vreo luna la sala,dar am intrerupt pt ca plec din bucuresti o perioada,dar cand vin cu siguranta ma voi apuca din nou)si am slabit vizibil,ce e drept de la vreo 79-80 kg in 2 luni am ajuns la 75!reductil mai am pt luna aceasta(vazand la tv scandalul referitor la dopajul lui mutu,pastile de slabit,sibutramina…etc mi-am cumparat repede 2 cutii(atat buget am avut atunci) sa am pt luna trecuta si luna aceasta!sincer va spun ca nu ma simt rau de la acest medicament,chiar am mers la medic si i-am spus:”ce fac,mai inghit?”…referitor la scandalul creat…iar medicul,unul dintre cei mai cautati endocrinologi,mi-a zambit si mi-a zis:”stai draga linistita ca nu omor pe nimeni,de 10 ani dau tratamentul cu reductil si nu a murit nimeni,asta e o prostie!” v-am scris toate acestea,spunandu-va ca mie imi pare rau ca s-a retras reductil din farmacii!pt mine a fost sansa de a slabi,iar daca nu il mai gasesc nu stiu cat de mult voi mai avea sansa de a slabi(pt ca pe langa alimentatia corecta,sanatoasa si sport,REDUCTIL era inca un ajutor in plus)!am mai intrebat chiar zilele acestea in farmacii in speranta ca il voi mai gasi,dar nu a fost asa!daca as sti unde sa-l mai gasesc l-as cumpara fara sa stau pe ganduri!pt ca mi-ar mai fi fost suficient pt cateva luni dar din pacate….asta e…poate gresesc ce am zis,dar mi-am spus parerea!o zi buna si astept rasp.dvs-tra!

  2. corina
    aprilie 18, 2010

    De aceiasi parere sunt si eu…M-am nasut obeza din parinti obezi si toate rudele obeze…toata viata am primit usi in fata.unde mai pui ca toate programele geniale de sport si nutritie nu au dus decat ca la varsta de 20 de ani sa fiu operata la coloana…ca de am crezut ca asa e singura forma “”sanatoasa “”de a slabi .Reteta perfecta de a slabi- pui o balena sa manance brocoli si 3 litri de apa si sa sara ca mingea zilnic 2 ore de aerobic -dupa 6 luni toate oasele frante fara nici o vitamina si un calciu in ea -2kg+4 luni de spitalizare

    Da ce sa le explici perfectilor ca pentru unii e mai sanatos sa inghita o pastila.

    poate gresesc…pt prima oara in 27 de ani am pierdut 26 de kg (in decurs de 5 luni )cu Reductilul…..Pt prima oara in 27 de ani am scapat de depresie si de dorinta zilnica de a ma arunca de la etaj….un miraacol pt mine sa ma vad la 100 de kg…
    Mi se pare o totala mafie sa scoti un lucru de pe piata din cauza caruia nu a ”crapat nimeni” ba chiar din contra ”a devenit vedeta”

    e ironic ca intr-o lume condusa de perfectiune nici macar nu ti se permita sa lupti sa ajungi acolo.

    Asta e!! Cu siguranta o sa traiesc mai mult de acum incolo ducand pe 2 glezne 130 de kg abia respirand..
    In cazul de fata sper ca ”Raul “sa invinga.Prefer sa ma otravesc eu incetisor ,decat sa ma omoare altii in fiecare secunda.

  3. Alexandra
    noiembrie 27, 2010

    As da orice..sa gasesc macar pentru o luna..Reductil.Am luat anul trecut timp de o luna, dupa care l-am intrerupt..dar in luna aia am slabit!Si eram fericita..Dar am revenit iar la un stil de viata dezorganizat..si am incercat sa slabesc prin sport..alimentatie sanatoasa..dar rezultatele apar foarte greu..si nu mai am rabdare sa fac asta..si devin deprimata din nou.Oare mai exista cineva care poate face rost de Reductil?:(

  4. JENNY
    decembrie 06, 2010

    AM LUAT SI EU REDUCTIL ANU TRECUT SI AM SLABIT10 KG.IN 3 LUNI.UN MEDICAMENT FOARTE BUN.CINE STIE UNDE SE MAI GASESTE???MA PUTETI CONTACTA LA ATJENNY7@GMAIL.COM

  5. Ramona
    decembrie 19, 2010

    buna.subscriu.am luat reductil cam 3 luni in 2007 si am slabit 17 kg! cine are reductil 15 mg va rog,contactati-ma!

  6. didi
    februarie 05, 2011

    Buna tuturor,

    si eu am slabit 10 kg in 2 luni cu reductil de 15 mg si regret nespus scoaterea acestuia de pe piata.Acelasi produs se comercializeaza in SUA sub denumirea de MERIDIA.
    Am incercat sa cumpar de acolo cu o reteta prescrisa in Romania si mi-au cerut o reteta scrisa de un dr din statul respectiv.Se poate cumpara on-line insa nu am incercat. Poate are cineva mai mult curaj si comanda pentru toate.
    Bafta

  7. Dana
    mai 26, 2011

    As vrea si eu reductil 15mg. L-am mai luat inainte de sarcina – la recomandarea medicului – si am slabit ff bine.

  8. Virlan
    februarie 06, 2015

    Cel mai bun medicament pt slabit….restul existente pe piata =0 si o groaza de bani

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.