Inima maratonistilor

mai 29, 2009 | 0 comments | inima, maraton

Noi, maratonistii, suntem obisnuiti sa induram multe – tot felul de dureri tranzitorii, intinderi, periostite, miozite, bataturi si hematoame, unghii inegrite si care apoi cad, diferite grade de deshidratare, stari de hipertemie sau de hipotermie (in functie de anotimp), escoriatii si cate si mai cate…

Dar nu le bagam prea mult in seama, pentru ca nimic nu se compara cu euforia (si chinul) alergarii unui maraton.
Totusi, atunci cand vine vorba de inima, nimeni nu mai poate fi indiferent.

Intrebare-cheie: este inima afectata de alergarea pe distante lungi?

Vestile sunt bune: un studiu recent, care a folosit tehnologii de imagistica cardiaca de ultima generatie a indicat faptul ca anomaliile cardiace experimentate de catre unii alergatori de maraton dupa o competitie sunt temporare şi nu conduc la leziuni permanente ale miocardului.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Manitoba a marcat prima utilizare a imagisticii prin rezonanţa magnetica la nivel cardiac, intr-o situaţie post-maraton.

“Desi studiile anterioare efectuate pe maratonisti au demonstrat existenta unor markeri biochimici ai afectarii cardiace şi au corelat aceste constatari cu dovezi electrocardiografice ale disfuncţiei cardiace, aceasta a fost prima data cand imagistica prin rezonanta magnetica a fost utilizat pentru a evalua şi a inţelege efectele alergarii unui maraton asupra inimii”, a spus cercetatorul Davinder S. Jassal, profesor asistent de cardiologie, radiologie şi fiziologie la Centrul de Cercetare din Winnipeg.

Studiul a analizat starea de sanatate a inimii in cazul a 14 alergatori care au participat la Maratonul Manitoba 2008, desfasurat in Winnipeg, Canada. Toti alergatorii au fost alesi din categoria “non-elita”, adica maratonisti neprofesionisti, cu grad de antrenament redus.

db_paris09-41

Inainte de maraton, fiecare participant a trecut prin evaluari complete ale starii de sanatate, inclusiv teste de sânge pentru a determina nivelurile biomarkerilor cardiaci, factori prezenti in sânge care reflecta stare de sanatate a miocardului. Dupa cursa, au fost recoltate alte probe de sânge şi au fost efectuate ecografii cardiace şi teste de imagistica cardiaca prin rezonanta magnetica.

Studiile anterioare au confirmat faptul ca biomarkerii cardiaci sunt crescuti in cazul multor sportivi neprofesionisti dupa competitie, ceea ce ar putea indica posibile leziuni ale inimii musculare. In acest studiu, ecografiile cardiace si testele de imagistica cardiaca prin rezonanta magnetica efectuate imediat dupa maraton au evidenţiat anomalii, inclusiv nereguli in reumplerea diastolica (anomalii ale relaxarii) şi o scadere de la 64% la 43% a capacitatii de contractie a ventriculului drept.

Deşi biomarkerii cardiaci au crescut postmaraton, nu a existat nici o dovada directa a afectarii permanente a inimii, in urma investigarii prin rezonanta magnetica.

“Utilizand aceasta tehnica am reusit sa demonstram ca aceste fluctuaţii nu conduc la afectarea reala a inimii, iar disfunctia ventriculara dreapta este tranzitorie, recuperarea avand loc in maxim o saptamâna dupa cursa”, a afirmat Dr.Jassal.

Cercetatorii si-au propus acum realizarea unor studii suplimentare pentru a stabili daca aceste anomalii pot conduce la afectarea permanenta a structurilor cardiace in cazul alergatorilor care participa la mai mult de un maraton intr-o perioada de 12 luni.




Acest articol a fost vizualizat de 841 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.