Apa inainte de masa. Ajutor pentru slabire?

ian. 12, 2009 | 3 comments | Slabire, apa

Multa lume se intreaba daca este bine sa bei apa inainte de masa sau in timpul mesei sau dupa masa… Traditional, stim de la bunica si de la mama ca nu e bine sa bem apa in timpul mesei, deoarece ne scade pofta de mancare. Ei bine, s-a constat ca adultii care beau un pahar de apa inainte de masa au tendinta sa consume mai putine calorii la masa ce va urma.

Au fost recrutate 50 de persoane pentru a testa legatura dintre consumul unui pahar mare de apa cu de 30 de minute inainte de pranz si reducerea aportului caloric la masa de pranz. Pentru a compara efectele, in ceea ce priveste varsta, au fost alesi 29 adulti tineri (21 la 35 de ani, 14 barbati si 15 femei) si 21 de varstnici (60 – 80 de ani, 10 barbati si 11 femei), sanatosi si cu greutate normala.

Participantii au venit la laborator pentru doua pranzuri (in zile separate si in ordine aleatorie) – la unul s-a administrat apa cu 30 de minute inainte de masa, iar altul a fost fara apa inainte. Femeile au primit 375 ml apa, iar barbatii 500 ml apa. Participantii si-au ales in mod liber alimentele de la un bufet suedez si si-au evaluat starea de plenitudine, de foame si de sete la fiecare 30 de minute, incepand cu 30 de minute inainte de masa si pana la 120 de minute dupa masa de pranz Aportul de energie la cele doua mese a fost inregistrat si cuantificat.

Apa administrata inainte de masa a redus aportul de energie la adultii in varsta cu aprox. 9% (58 kcal), dar nu a avut nici un efect la tineri. In mod similar, adulti in varsta au raportat o senzatie de  satietate si plenitudine mai rapid aparuta decat adultii tineri.
Pe baza acestor rezultate, o echipa de cercetare a decis sa testeze impactul administrarii de apa inainte de masa supraponderali si obezi (adulti varstnici 55 – 75 de ani, indice de masa corporala in jur de 34 kg/m2). Procedura in acest studiu a fost aproape la fel ca si in cea precedenta: 7 barbati si 27 femei au consumat doua mese mic dejun, unul cu apa inainte si altul fara (500 ml). De data aceasta, numai cantitatea de alimente consumate si aportul de energie au fost masurate. In conformitate cu studiu anterior, aportul de energie a scazut in mod semnificativ cu aproximativ 13% (74 kcal) la grupul ce a primit apa inainte de masa, fata de cei care nu au primit.

Aceste studii sugereaza ca consumul de apa inainte de o masa poate ajuta la reducerea aportului de energie, in mod particular la varstnici. Este posibil ca acest lucru sa ajute la prevenirea cresterii in greutate, sau chiar sa conduca la scaderea in greutate, insa e nevoie de studii suplimentare.

Poate 50-70 kcal nu par sa fie prea mult, insa trebuie tinut cont ca cei mai multi oameni acumuleaza kilograme (de grasime) de-a lungul anului printr-o depasire a necesarului zilnic cu doar cateva zeci sau sute de kilocalorii, insa repetat zi de zi. O masura simpla, cum ar putea fi aceasta administrare a unui pahar de apa inainte masa ar putea fi o particica a solutiei pentru scaderea in greutate (sper sa nu apara vreo cura magica cu paharul cu apa inainte de masa…).




Acest articol a fost vizualizat de 1.261 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. Andrei87
    ianuarie 13, 2009

    O cana pe apa inainte de masa ajuta mai mult decat credeam, mai ales dimineata. Reduce apetitul, de fapt e si normal – umple stomacul si e mai putin loc pt mancare.

  2. Andrei87
    ianuarie 13, 2009

    …si subscriu la ce ai spus in ultima paranteza, din pacate enorm de multi sunt atat de prosti, nu au putere de discernere…oricum tu nu ai nici o vina in cazul asta.

  3. catalin
    decembrie 29, 2013

    daca nu scria ultima fraza in paranteza eu chiar credeam ca apa inainte de masa o sa ajute la slabit

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.