Workshop despre nutritie si gatit sanatos

dec. 05, 2008 | 5 comments |

La invitatia Florentinei Opris, pe care o stiti de la Prima TV (realizeaza emisiunea „Sport, dieta si o vedeta”), am participat azi la un workshop intitulat „Gateste sanatos fara a pierde din savoare!”. Evenimentul a avut loc la Novotel, intr-un ambient elegant. A fost destul de multa lume in sala, in cea mai mare parte medici (chiar unii foarte cunoscuti si apreciati).

Scopul workshop-ului a fost prezentarea a doua echipamente de gatit marca Tefal – ActiFry si VitaCuisine. S-a discutat si oarece nutritie, dar nu acesta a fost punctul principal, pentru ca nu era o sesiune de comunicari, iar generalitatile prezentate ar fi putut fi de interes poate doar pentru publicul larg (informatiile au fost ok, dar ca pentru mine nu mai este interesant sa aud a mia oara cate categorii de nutrienti exista, cum se clasifica, la ce folosesc etc.)

In tot cazul, efortul Florentinei a fost apreciat de catre cei prezenti, iar cele 2 aparate cred ca merita avute in vedere. Pana la urma nu este important doar ce mancam, ci si cum preparam hrana. In mare parte, oamenii la dieta au perceptia gresita ca mancarea „de regim” trebuie sa fie fada, chioara, fara gust. Nici pe departe asa. Eu ii incurajez sa fie inventivi, sa experimenteze, sa gateasca, sa foloseasca tot felul de condimente. Se poate manca hipocaloric si in acelasi timp gustos.

Fara intentia de a le face reclama celor de la Tefal (mie nu mi-au dat bani sa ii laud :)) ), o sa spun 2 vorbe despre aparate. ActiFry este o friteusa speciala, in care poti gati cartofi sau orice altceva, adaugand doar o lingura de ulei (la 1 kg de cartofi taiati, spre exemplu). Aparatul sufla un jet de aer fierbinte si imprastie uleiul (care poate fi de orice fel) peste cartofi, care sunt oarecum fierti+copti+usor prajiti. Rezulta ceva care se aseamana cu cartofii prajiti clasici, doar ca incarcatura cu ulei este mult mai mica, si in consecinta valoarea calorica este mai redusa (ma rog, cartoful e cartof, are amidon, deci tot trebuie sa tinem cont de asta, dar cel putin iti poti face din cand in cand o pofta, fara a introduce in corp jdemii de calorii). Aparatul e destul de scump, vreo 800 de lei.

VitaCuisine este un aparat de gatit la aburi. Despre el nu s-a vorbit prea mult. Ce am retinut este ca prin metoda brevetata de ei, cantitatea de vitamine din alimente este aproape complet pastrata. O sa citesc documentatia oferita de organizatori si poate va mai povestesc.

Pentru ca am primit de la ei niste materiale interesante, o sa va vorbesc curand (cand voi avea timp) despre cartofi prajiti, diverse metode de gatire si ce au constatat cercetatorii lor.


Acest articol a fost vizualizat de 197 ori.

Related Posts

Comments (5)

  1. Andrei87
    decembrie 06, 2008

    cred ca singurul lucru pe care ar trebui sa-l spui despre cartofii prajiti e ca trebuie sa dispara din alimentatia noastra 🙂

  2. Serban Damian
    decembrie 06, 2008

    Lucrurile nu trebuie duse la extrem. Un om sanatos poate sa manance din cand in cand si cartofi prajiti, fara sa patzeasca nimic. Conteaza foarte mult cum ii gatesti, astfel incat sa reduci cat mai mult aparitia produsilor cu potential toxic. O sa scriu despre asta.

  3. capilnar razvan
    decembrie 23, 2008

    Buna ziua

    Sunt fericitul posesor a doua vase de gatit sanatos de la Tefal : actifry si vitacuisine

    Din fericire , le-am cumparat din Germania , ambele costand 248 EUR

    Din pacate , instructiunile si cartea de bucate este in germana si olandeza si ma uit la ele ca porcu’ la portocale

    Crezi ca poti sa ma ajuti sa am niste retete de gatit pentru noile mele achizitii?

    Pentru ca fara ele le-am cumparat degeaba

    Multumesc foarte mult

    Razvan Capilnar

    PS Eventual o persoana de contact de la Tefal pentru ca m-am uitat pe site-ul lor dar vasele nu sunt prezentate

  4. Serban Damian
    decembrie 23, 2008

    Am niste materiale de la Tefal. Daca nu gasesti in alta parte, ti le dau.

    Iti dau datele de contact de pe ele – GROUPE SEB ROMANIA, 0213168784, office@ro.groupeseb.com

    Cum te intelegi cu aparatele? Merita investitia?

  5. Raluca
    mai 14, 2009

    Buna ziua!
    Am si eu o interbare in legatura cu aparatele de gatit cu aburi. Am inteles din mii de articole citite ca plasticul, la temperaturi extreme, produce dioxina. Din cate am observat, in magazin, aparatele au in contact cu alimentele numai plastic. Intrebarea mea este: la temperaturile de gatit, care sunt destul de ridicate, acest plastic nu va elimina dioxina in alimente? Poate acest aparat nu are plastic (nu-mi dau seama bine din fotografii si inca nu l-am vazut pe refturi in magazin) dar in cazul celor care se gasesc acum pe piata, care e riscul intocsicarii mancarii corect gatite cu dioxina?

    Va multumesc!
    Toate cele bune,
    Raluca Mateescu.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.