O natie ingusta la minte

dec. 04, 2008 | 4 comments | HPV, campanie, vaccinare

Da, astia suntem noi romanii. Din multe puncte de vedere. Nu o sa stau sa le insir aici.

Vreau doar sa vorbesc despre un subiect care m-a indignat in aceasta perioada. Nu e vorba nici de alegeri si nici de scandalui Tarky + Traistariu (= love… sau nu… who the f… care), ci de marele fiasco al campaniei de vaccinare impotriva HPV.

Asa cum ati vazut toti, in Romania anului 2008, parintii refuza sa-si vaccineze copiii impotriva unui virus care declanseaza cancerul de col uterin… Va vine sa credeti? Si cu ce argumente… cativa “autodidacti” au citit pe net ca in SUA au murit cateva persoane in urma vaccinarii. Bineinteles, vestea s-a raspandit ca fulgerul si drept urmare toti parintii din Romania au facut un pas in spate si au spus “nu, mersi”. Bineinteles, cea mai mare parte din vina o are statul care n-a fost capabil sa conduca o campanie de promovare, prin care sa-i faca pe oameni sa priceapa ce e cu acest vaccin, care sunt beneficiile lui, la ce riscuri se supun cei care nu il fac. Poate daca se facea asa ceva de la bun inceput n-am mai fi vazut la tv scene cu Asociatia Parintilor Isterici care se cearta parte-n parte cu autoritatile de la MS.

Sa fim bine inteles: sunt tata de 2 fete, si sunt fericit ca s-a descoperit acest vaccin. Fetele mele sunt prea mici ca sa fie imunizate, dar nu as ezita o secunda sa imi dau acordul, daca ar fi cazul, De altfel, pe cea mare am vaccinat-o pana acum cu aproape tot ce s-a putut, chiar daca uneori a trebuit sa scot destul de multi bani din buzunar.

Cateva date: in Romania se imbolnavesc anual de cancer de col uterin peste 6000 de femei (3000 fiind cazuri noi), dintre care supravietuiesc 2%. Varsta de declansare a bolii este 35-40 de ani. 87% dintre cazuri sunt declansate de catre HPV (Human Papiloma Virus); in 20% dintre cazuri exista si alti factori de risc – fumat, anticonceptionale administrate fara control prealabil. Infectia cu HPV apare pe la 14-15 ani, la primul contact sexual sau masturbare. Costurile tratarii acestor cazuri sunt foarte mari si in cele mai multe situatii lipsite de eficienta.

Asa cum mentiona doctorul Adrian Streinu Cercel, pentru ca un vaccin sa fie certificat pentru utilizare, el trebuie sa aiba avizul Agentiei Europene a Medicamentului si Agentia Americana a Medicamentului. Iar acest vaccin are toate avizele necesare. Dupa acest “scandal” cu decesele, autoritatile (EMSA, FDA, CDC) au afirmat ca nu exista nicio legatura intre vaccin si acele cazuri nefericite.

Ce sa mai spun? In toata lumea sunt deja milioane de femei vaccinate deja, fara sa fi existat nicio problema, iar la noi, in Papua Noua Guinee, parinti ingusti la minte se opun…

Mi-a placut gestul Mihaelei Radulescu, care s-a vaccinat in direct, in emisiunea ei de duminica, alaturi de Liana Stanciu. Pacat doar ca trebuie sa se ajunga la asa ceva, la transmiterea mesajului ca pentru idioti, de genul “uitati bai inapoiatilor ca eu nu am retineri si stiu ca nu o sa patzesc nimic; lasati-va dracului copiii sa fie vaccinati ca e spre binele lor…”

Ce se va intampla in viitor? Probabil ca se va incepe o campanie mult mai sustinuta si coerenta, lumea se va linisti, iar campania de vaccinare va fi reluata, asa cum trebuie. Stupid este faptul ca suntem tara UE, dar nivelul nostru de educatie si informare mai are mult pana sa se alinieze cu cel european.




Acest articol a fost vizualizat de 1.035 ori.

Related Posts

Comments (4)

  1. Andrei87
    decembrie 06, 2008

    “Bineinteles, cea mai mare parte din vina o are statul care n-a fost capabil sa conduca o campanie de promovare…”

    Crezi ca Statului ii pasa? Nu “si-au batut capul” cu campania asta, la fel cum Saaatchi&Saaaaatchi au facut o campanie de promovare a MIB doar ca sa fie facuta, absolut neinteligenta(desi probabil s-a vrut astfel).

    Nu parintii sunt DIRECT vinovati…calculator si net exista in aproape fiecare casa, dar nu ii vad pe parintii din RO sa intre pe net si sa se intereseze care-i treaba cu acest vaccin, daca e bun sau nu. E normal sa se bazeze pe zvonuri. “Ei” ar fi trebuit sa stie lucrul asta. Indiferent daca vaccinul prezinta vreun risc sau nu, ‘autoritatile Statului’ nu si-au facut treaba.

    E complication 🙂

  2. Serban Damian
    decembrie 06, 2008

    Exact asta spun si eu. Daca ar fi fost facuta o campanie de informare asa cum trebuie, nu s-ar fi ajuns la situatia asta. Nu poti sa ai pretentia ca toata lumea sa se documenteze pe cont propriu. Iar cei care se documenteaza pot sa nimereasca in locuri unde li se transmite o informatie eronata, sau poate ca nu au capacitatea si/sau pregatirea sa priceapa anumite lucruri.

    Autoritatile statului sunt datoare sa investeasca si in educarea pacientilor.

  3. Dan Barbat
    decembrie 28, 2008

    “” important”” este ca avem emisiuni gen ‘ fata lui tata’, ‘ tradati in dragoste’, ‘ schimb de mame’….. si alte STERGATOARE DE MINTI de genul asta.

    s-au cheltuit banii aiurea… trebuiau investi in pliante sau de ce nu … in DVD-uri ca explicatii amanuntite despre aceste vaccin!

    parintilor din lumea asta balcanica…. TREZITI-VA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Serban Damian
    decembrie 28, 2008

    Dane,

    Ai dreptate – emisunile respective sunt niste porcarii cu care nu merita sa pierzi nici macar o secunda din viata, totusi nu face confuzie intre ceva produs cu bani privati si ceva ce trebuie facut de catre stat

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.