Suntem facuti pentru miscare

iul. 23, 2008 | 0 comments | cromozomi, miscare, sedentaro, telomeri

Un studiu realizat pe gemeni, de catre cercetatorii din Anglia si publicat in Archives of Internal Medicine, arata ca cei activi din punct de vedere fizic in timpul liber au o rata a imbatranirii mai lenta decat fratii lor care au un stil de viata sedentar.

Iar stilul de viata sedentar predispune la aparitia bolilor specifice imbatranirii si la deces la o varsta relativ tanara. Se stie de mult ca efortul fizic practicat in mod regulat reduce tensiunea arteriala, previne sau reduce rata de aparitie a bolilor cardiocirculatorii, a diabetului zaharat tip 2, a cancerelor si osteoporozei.

Noutatea acestui studiu consta in demonstrarea faptului ca inactivitatea reduce speranta de viata nu numai prin cresterea predispozitiei catre afectiunile amintite, dar si prin influenta directa asupra procesului de imbatranire. Cu alte cuvinte – persoanele inactive imbatranesc mai repede!
Acesti cercetatori englezi au studiat cromozomii catorva mii de perechi de gemeni, axandu-se pe masurarea telomerelor (capetele cromozomilor), deoarece s-a constatat ca lungimea acestora scade odata cu imbatranirea, putand fi astfel folosita ca un indicator al varstei biologice.

Telomerele au rol in protectia integritatii ADN-ului – de cate ori o celula se divide, ADN-ul este copiat si se pierde o parte din capetele lui. E ca si cum ati face o fotocopie dupa o fotocopia si tot asa, pana cand imaginea devine neclara pe margini si in cele din urma se deterioreaza ireversibil. Telomerele previn aceasta deteriorare la nivelul cromozomilor. Se considera ca au legatura cu procesul imbatranirii, dar si cu aparitia cancerului.

Cerceatorii au descoperit ca lungimea lor se reduce cu 21 de nucleotide in fiecare an.

Dupa ce au luat in considerare o multime de factori – varsta, sexul, IMC-ul, statusul socioeconomic si nivelul de activitate fizica la servici, cercetatorii au remarcat ca oamenii mai putin activi fizic in timpul liber au telomere mai scurte decat cei activi. In medie, gemenii mai activi fizic aveau cu 88 de nucleotide mai mult decat fratii lor sedentari. Speculand legatura dintre lungimea telomerilor si efortul fizic, s-a sugerat ca stilul de viata sedentar probabil stimuleaza procesele inflamatorii si stresul oxidativ, care afecteaza celulele.
Concluziile cercetatorilor au fost clare: stilul de viata sedentar (mai ales in combinatie cu fumatul, greutate corporala mare si status socioeconomic prost) afecteaza structurile celulare pana la nivel de cromozomi si astfel accelereaza procesul de imbatranire.

Adultii activi sunt biologic mai tineri decat semenii lor sedentari.

Cred ca ti-am dat destule argumente ca sa te apuci serios de treaba.




Acest articol a fost vizualizat de 798 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.