Un semi de sambata

feb. 11, 2008 | 6 comments |

La textbook scrie ca inainte de un maraton trebuie sa faci o alergare lunga cu cateva saptamani inainte. Pe vremea asta urata nu prea imi vine sa fac alergari lungi, dar daca trebuie, trebuie. Intamplarea face ca distanta dintre casa noastra de vacanta de la Cocorasti Mislii (din Prahova) si pana la Ploiesti (sud) sa fie fix 21 de kilometri, adica un semimaraton. Zona Cocorastiului este minunata, in special vara. Acolo m-am pregatit vara trecuta si mi-a prins bine alternanta de deal-vale.

Asa ca sambata am luat startul din fata casei, pregatit fizic si mai ales psihic pentru cei 21 de km pe care ii aveam de parcurs. Din pacate drumul este circulat, mai ales de la km 5, si am respirat un incantator amestec de aer cu gaze de esapament. Pe anumite portiuni era noroi, iar pe altele a trebuit sa incetinesc ca sa nu alertez cainii strazii. Primii 15 km i-am parcurs cu 5 min pe km, ceea ce pentru mine inseamna o evolutie clara. Totusi m-am oprit sa beau apa (noroc cu tata care m-a asteptat din 5 in 5 km) si am mai pierdut acolo cateva minute. Ultima portiune de 6 km am facut-o mai lent, pentru ca obosisem si nu am vrut sa ma epuizez.

Nu cred ca o sa pot alerga maratonul cu 5’/km (ceea ce ar insemna un minunat 3 h 30 min…), dar probabil ca nu sunt foarte departe de acel moment. Asa cum spuneam si altadata, timpul cu care termin nu este principalul lucru care ma intereseaza. Vreau sa imi mentin bucuria alergarii si bucuria de a termina un maraton in picioare.

In alta ordine de idei, sper sa imi fac mai mult timp sa adaug informatii din nutritie si slabire pe acest blog. In ultima vreme am fost mult prea prins cu altele.




Acest articol a fost vizualizat de 1.029 ori.

Related Posts

Comments (6)

  1. brusc Lee
    februarie 11, 2008

    Salutare !
    … da, asa spun mai toate programele de pe net, de exemplu cele americane: daca — sa presupunem doar — ai avea un maraton , sa zicem peste trei saptamani (2.03) ar trebui sa fi facut sambata/duminica un training de exact 26 mile ! , cu 5 sapt. mai devreme de ora H: 24 mile , samd … Ceea ce inseamna ca esti un pic mai in urma cu pregatirea, cu exact 50 % …
    … Eu oricum iti tin pumnii si iti urez: mult succes !… in cautarea bucuriei alergarii
    sa nu uitam sa vedem si partea ‘plina’ : daca tot ar fi sa ne luam dupa aceste programe inseamna ca se poate face cate un maratron la fiecare trei saptamani !!!…
    A, era sa uit: sa stii ca nu esti singurul care viseaza la acel 3:30 😉

  2. Ana
    februarie 11, 2008

    Mult succes. Mi se pare extraordinar sa poti face asta si de fiecare data citesc cu mare placere ceea ce scri despre maraton. Eu doar visez ca alerg, la cele aproape 100 kg pe care le am acum, dar, intr-o zi…cine stie…
    Si o intrebare off topic: acum cateva luni mi-ai recomandat sa fac in fiecare zi minim 30 min. pe bicicleta stationara, pentru a slabi. In prezent fac aproximativ 60 de minute, indicatorul imi arata la sfarsitul celor 60 min. ca am parcurs intre 45-50 km. Cum ti se pare? De curand, cineva mi-a spus ca am nevoie de cel putin 1 zi de repaos saptamanal. Eu as vrea sa mentin programul zilnic. Poate fi nociv? E mai bine sa iau si pauze? Multumesc mult.

  3. Serban
    februarie 11, 2008

    Draga Lee,

    3:30 nu mi se mai pare chiar ceva de nerealizat (dar pentru mine nu cred ca a venit inca momentul). Mi se pare absurd sa faci un 42 km cu trei saptamani inainte de maraton. Ca in poanta aia a lui Marin Moraru: cafelutza inainte de cafelutza… Eu zic maxim 30-32 km in pregatire. Bucuria alergarii inca e foarte prezenta in mine si sper sa ramana asa pana la adanci batraneti, lucru pe care ti-l doresc si tie. Poate ne adunam totusi la o alergare, asa cum am vorbit pe forum.

    Draga Ana,
    Sa stii ca nu e chiar atat de greu sa ajungi sa alergi un maraton… dar nici usor. Trebuie doar sa fii persevent (si sanatos). Nu te mai tin minte exact (au trecut multi oameni pe la mine…). Cum merge slabirea? Banuiesc ca bine, din moment ce poti sa faci cate 50 km pe zi pe bicicleta. Nu e cazul sa iei pauza, cu conditia sa te simti bine. In momentul cand simti ca se aduna oboseala, ia-ti 1-2 zile de pauza. Gandeste-te la alternativa de a incepe sa mergi pe bicicleta afara. O sa vezi ca este cu totul altceva. Poate chiar sa alergi. Iti doresc succes si tinem legatura.

  4. Raluca
    februarie 15, 2008

    Buna!
    Am descoperit de curand blogul tau. Imi place sa alerg si la inceput faceam cam 30 de minute zilnic, dar apoi am aflat ca abia dupa 20-30 de minute de cardio incepi sa arzi grasime pura. Asa ca acum ma straduiesc sa alerg cam 50 de minute zilnic. M-ar interesa sa incep si eu sa ma pregatesc pentru un maraton. Intrebarea mea ar fi cam cam cati km ar trebui sa fac pe zi, pentru a incepe sa ma pregatesc?

  5. Serban
    februarie 16, 2008

    Buna Raluca,
    Bine ai venit pe blog.
    Sa stii ca organismul foloseste permanent grasime ca material energetic, chiar si atunci cand dormim. Este discutabil acest “20-30 de minute de efort”.
    Revenind la pregatirea pentru maraton: nu trebuie sa alergi chiar in fiecare zi. In prima perioada trebuie sa maresti treptat volumul antrenamentului, adaugand kilometri la totalul saptamanii si introducand alergari tot mai lungi. La un moment dat pot sa cresti complexitatea programului de antrenament, in sensul ca vei incepe sa faci alergari de viteza, alergari in tempo de maraton, exercitii de forta.
    Iti propun sa vii pe forumul de pe http://www.maraton.info.ro si sa faci prezentare a ta si a obiectivelor tale. Acolo vei primi sfaturi de la oameni mult mai experimantati decat mine.

  6. Raluca
    februarie 17, 2008

    Multumesc de raspuns. Asa am sa fac.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.