Ca magarul in ceatza

oct. 21, 2007 | 0 comments |

Azi ar fi trebuit sa fie Maratonul International al Romaniei.

In urma cu cateva luni imi imaginam puhoaie de alergatori pe strazile Bucurestiului, in frunte cu etiopieni si kenyeni, atrasi aici de premiile de 50.000 euro ce fusesera anuntate. Dar uite ca e 21 octombrie si nu alearga nimeni. Ba mai mult, e o vreme oribila – rece, cu vant si ploaie.

Pentru cei care nu stiu, istoria e in felul urmator: in primavara a fost anuntat cu mult tam-tam acest evenimnent sportiv care se dorea a fi ceva de mare amploare (gasiti mai jos textul comunicatului de presa). In principiu, o initiativa foarte buna, care ne-ar fi adus si pe noi cu inca un pas inainte pe drumul spre normalitate. Doar ca… timpul a trecut, nimeni n-a mai spus nimic, siteul oficial a ramas la stadiul de “under construction” si maratonul s-a pierdut fix ca magarul in ceatza. Nici macar un comunicat oficial in care sa se dea o explicatie referitoare la abandonarea acestui proiect…

Neoficial, s-a auzit ca organizatorii au intampinat mari probleme legate de oprirea traficului in ziua concursului, ca politia nu a dorit sa acorde sprijin si altele.

Pacat.

In mod sigur, candva, in viitor, vom avea si noi maratoane de nivelul celor de afara (macar ca cele din tzarile vecine… nu am curajul sa ma gandesc la un maraton de amploarea celor din tzarile vestice). Se va intampla in mod sigur, pentru ca acesta este trendul si asa cum ne-am aliniat la mai toate tendintele (si bune si rele), va urma si asta. Singur, exista si acum maratoane in Ro, insa la o participare de 50-100 de oameni, inca nu putem sa vorbim de ceva serios. 

Apropo de MIR, imi pun si eu niste intrebari simple: oare inainte de a anunta evenimentul, nu se putea face un studiu al posibilitatilor si sa se stie clar care e situatia? Pe de alta parte, de ce un oras ca Timisoara poate gazdui un maraton, iar Bucurestiul nu poate? (nu mai zic de Budapesta, Atena, Cracovia si alti vecini…)

Sper ca la anul sa se reia initiativa.

Comunicatul despre care vorbeam:

Am participat la competitii mondiale si olimpice de canotaj, dar, pentru mine, cel mai emotionant moment din sport ramane startul la maraton. Sute de mii de oameni pornesc in aceasta cursa a curajului si sanatatii. Am alergat in peste 20 de aemenea curse si abia acolo am inteles lectia lui Pierre de Coubertin: «Important e sa particip !»“ – afirma campioana olimpica Valeria Racila van Groningen, in deschiderea festivitatii de lansare a unei actiuni ce se anunta a fi de mare rezonanta: Maratonul International al Romaniei, programat sa se desfasoare la 21 octombrie 2007, in Bucuresti..

            Personalitati ale sportului si ale municipalitatii, precum si reprezentanti ai Uniunii Europene s-au aflat la «startul» acestei initiative, intre acestia aflandu-se dl Octavian Bellu – presedintele ANS, dl Adriean Videanu – primarul general al Capitalei, dl Octavian Morariu – presedintele COSR, dl Donato Chiarini – seful Comisiei Europene in Romania, dl Sorin Matei – presedintele forului nostru atletic, cunoscutele campioane Iolanda Balas, Elisabeta Lipa, Gabriela Szabo, Monica Iagar s.a.

            Referindu-se la aceasta actiune, dl Octavian Bellu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, a spus printre altele : «Romania reprezinta o forta in intrecerile de mare amploare ale lumii… Romania, prin Capitala sa, poate demonstra ca este capabila sa organizeze si evenimente sportive de mare amploare… Acest Maraton – asa cum este el conceput – va avea, desigur, un mare impact social, mediatic, dar si in plan economic, in acest sens, pentru intreaga sa reusita A.N.S. urmand a acorda intregul sprijin… Sunt orase in lume care si-au cucerit o veritabila faima prin gazduirea unor astfel de intreceri, aceasta neinsemnand ca vom avea complexe. Dimpotriva, gandul nostru este de a ne alinia in cat mai scurt timp acestora. Suntem o tara ospitaliera si, daca vom face tot ce trebuie de facut, atunci cu totii vom fi beneficiarii succesului…»

            Opinie impartasita si de dl Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, care a mentionat : «Bucurestiul are nevoie de un asemenea eveniment prin care poate intra in galeria marilor capitale care organizeaza un Maaraton, in fond o actiune cu largi implicatii in viata social-economica a intregului oras, cu ecou pe multiple planuri ».

            Edificatoare au fost si cuvintele dl Donato Chiarini, seful Comisiei Europene in Romania : «De cateva luni, Romania a intrat in Uniunea Europeana, prin actiunile sale dovedind o preocupare intensa in toate sectoarele. Comisia Europeana sprijina asemenea actiuni sportive care mizeaza pe o larga participare a populatiei, acestea constituindu-se intr-un eficient aport la dezvoltarea comunitatii europene. Ceea ce pot sa mai adaug este faptul ca toti marii campioni implicati in organizarea acestui Maraton au in mine un sponsor de suflet…». De altfel, evenimentul va fi realizat si cu sprijinul U.E., prin Programul «Impreuna din 1957»

            Coordonator al recentului Maraton International de la Praga, dl Carlo Capalbo, care se afla la Bucuresti in staff-ul organizator, declara: «Cu siguranta, Bucurestiul se va alatura, prin acest Maraton, celorlalte orase deja cunoscute. Putini cunosc, poate, ca unul dintre fondatorii celebrului Maraton de la New York, Fred Lebow, s-a nascut in Romania… Cred ca Bucurestiul este pregatit pentru a se afla intre primele 10 orase europene care organizeaza un maraton… Este vorba de un eveniment social, care genereaza si un impact economic, la captul caruia fiecare participant este castigator… ».

            Maratonul International al Romaniei, care va avea loc la 21 octombrie 2007, este, asa dar, un eveniment cultural-sportiv care implica o gama larga de activitati si se adreseaza publicului de toate varstele, el reprezentand, de asemenea, o ocazie deosebita pentru promovarea imaginii Bucurestiului.




Acest articol a fost vizualizat de 1.093 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.