Un invingator

apr. 04, 2007 | 0 comments |

Ieri am avut placuta surpriza sa ma viziteze o cunostinta mai veche – Dan Gabriel, castigatorul editiei de anul trecut de la “Da jos burta!”. Se intorsese in tara pentru Paste (face un stagiu de pregatire profesionala in Italia si va deveni directorul reprentantei pentru Romania a unei mari firme de constructii metalice… sau ceva in genul asta 🙂 )

Ce ma interesa pe mine era, bineinteles, cum mai sta cu greutatea. Spre bucuria mea am constatat ca se mentine la valori normale, reusind sa nu se ingrase in ciuda tuturor tentatiilor. Cei mai multi oameni (predispusi la ingrasare) iau rapid kilograme odata ajunsi in alta tara, fiindca sunt tentati sa incerece si chiar sa abuzeze de bunatatile specifice tarii respective. Gabriel mi-a dovedit, inca odata, ca este un om cu multa vointa. Mai mult decat atat, si-a propus ca atunci cand va reveni in tara, sa incerece sa treaca la un alt nivel – si ma refer aici la a continua sa slabeasca, mai bine zis sa se defineasca.

Pe de alta parte, m-am intalnit mai de mult cu alt fost concurent, care era la fel de rotund ca pe vremea cand se inscria in concurs foarte convuns ca o sa devina suplu si frumos… Aici intervine elementul vointa. Orice indicatii i-ai da cuiva, oricat de bun sau de strict ar fi programul de slabire, daca nu exista dorinta si participare din partea pacientului, rezultatele sunt modeste sau inexistente.

Marturiseau chiar profesorii care au tinut seminarul despre obezitate Reductostart (care este un program national de educatie si ajutor, nu o cale de a indopa pacientii cu medicamente… ), ca domeniul acesta in care se duce lupta cu kilogramele si cu obiceiurile proaste, este unul foarte dificil si cu rata destul de crescuta de insuccese. Nu din cauza incompetentei medicilor, ci in cele mai multe cazuri pentru ca este dificil de accesat “punctul sensibil” al pacientului – acel declic psihologic care sa il faca sa respecte pe tremen lung un stil de viata sanatos.




Acest articol a fost vizualizat de 1.001 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.